Cevap:
Meteorolojide gözlemler, yer ve yüksek atmosfer gözlemleri olarak ikiye ayrılır. Dünyada olduğu gibi Türkiye'de de yer gözlemleri, anlık ve saatlik olarak sürekli yapılır. Türkiye'de 300 merkezin üzerinde manuel olarak gözlem yapıldığı gibi 700 civarında da otomatik meteoroloji gözlem istasyonları aracılığıyla anlık olarak tüm meteorolojik parametreler ölçülür.
Türkiye'de 8 merkezde de yüksek atmosfer gözlemleri yapılır. Yüksek atmosfer gözlemleri tüm Türkiye'nin hava sahasında ortalama olarak dağılmıştır: İstanbul, Ankara, İzmir, Isparta, Samsun, Adana, Diyarbakır, Erzurum. Günde iki kez, on ikişer saat aralıklarla bu gözlemler yapılır. Tüm dünyada eşzamanlı olarak Londra, Greenwich zamanına göre yapılır.
Meteorolojide yüksek atmosfer gözlemlerinde ölçüm yapılan balonların içine hidrojen gazı verilir çünkü havadan daha hafif olduğu için daha rahat yükselir. Gerektiğinde helyum gazı da kullanılır. Bu yüksek atmosfer gözlemlerinin adı ravinsonde gözlemlerdir. Bu gözlemler aracılığıyla yerden yaklaşık 35 km yüksekliğe kadar olan mesafede atmosfer dikey olarak sondajlanmış olur. Balona, içerisinde sensörler ve elektronik devreler bulunan bir alet yerleştirilir. Bu alet, bulunduğu her seviyedeki ölçmüş olduğu rüzgarın yön ve hızını, o seviyedeki sıcaklığı ve havanın nemini bildirir. Yüksek atmosfer gözleminin faydası, bulunduğu noktadan itibaren yaklaşık 150 km çapındaki bir alanında tüm meteorolojik parametreleri bir sonraki ölçüm yapılana kadar karakterize etmesidir.
Söylemek gerekir ki balon, içindeki helyum gazıyla birlikte atmosferde hem yükselir hem de mevcut rüzgarın yönüne göre doğu ya da batıya doğru gider. Gözlemlerde balon yukarı patladıktan sonra paraşüt vasıtasıyla aşağıya düşer ve orada herhangi bir etki bırakmadan gözlem sonuçlanmış olur. Gözlemlerde uçuş saatinden itibaren yaklaşık 90 dakika sonra uçuş, balon patladıktan sonra sonlanmış olur.
Açıklama:
;)