Karışımlar en az iki maddeden oluşur. Karışımlar, karışımı oluşturan maddelerin niteliklerine göre farklı yöntemlerle ayrılır. Karışımları ayırma basit yöntemleri şunlardır:
Plastik boncuk demir tozu karışımı mıknatısla ayırmak mümkündür.
Mıknatısla ayırma yaparken iki maddeden biri mıknatısla çekilirken birisi mıknatıstan etkilenmez. Bu şekilde de mıknatısla ayırma yapılmış olur.
Plastik boncuk mıknatısın manyetiğinden etkilenmezken demir tozu mıknatıs tarafından çekilir. Böylelikle de ayırma işlemi gerçekleşmiş olur. Demir tozu mıknatısta plastik kapta kalacaktır.
Mıknatısın özellikleri nelerdir?
Mıknatıslarda iki kutup bulunur. Bu kutuplar N ve S harfleri ile gösterilir. Bu harfler İngilizce North and South kelimelerinin kısaltımıdır. Yani Kuzey ve Güney. (North = Kuzey , South = Güney).
İki mıknatıs birbirine yaklaştırıldıklarında aynı kutuplar birbirini iterken, farklı kutuplar birbirlerini çekerler.
Mıknatıs demir, kobalt gibi maddeleri çeken bir maddedir. Altın, gümüş alüminyum gibi maddeler ise mıknatıs tarafından çekilmeyen maddelerdir.
Mıknatıs çekme ve itme özelliğinden dolayı birçok alanda kullanılmaktadır. Bunlara örnek verecek olursak ilk aklımıza gelen pusulalardır.
Karışımların ayrılması ve geri dönüşümü ile bu ürünlerin sıfırdan üretilmesi için harcanacak enerjiden tasarruf edilir. Bu ürünlerin üretilmesi için gerekli olan hammadde ve madenlerin çıkarılması için harcanacak enerji, zaman ve iş gücünden tasarruf edilir. Bu tasarrufların her biri ekonomik kazanç demektir.
Açıklama:
Umarım yardımcı olmuştur en iyi seçersen sevinirim.
Cevap:Karışımların ayrılması ve geri dönüşümü ile bu ürünlerin sıfırdan üretilmesi için harcanacak enerjiden tasarruf edilir. Bu ürünlerin üretilmesi için gerekli olan hammadde ve madenlerin çıkarılması için harcanacak enerji, zaman ve iş gücünden tasarruf edilir. Bu tasarrufların her biri ekonomik kazanç demektir ,