Silginin kütlesini hesaplamak için bir eşit kollu terazi kullanırız. Hacmini hesaplarken ise bu silgi bir küp veya dikdörtgen prizma gibi düzgün bir cisim ise ayrıt uzunluklarını çarparak hesaplarız. Düzgün bir cisim değilse taşırma kabı kullanarak hacmini hesaplayabiliriz.
Kütle ve Ağırlık
Cismin ağırlığı, ona etkiyen yer çekimi kuvvetinin büyüklüğüne bağlıdır. Kütlesi fazla olan cisimlere daha büyük bir çekme kuvveti uygulanır. Buna göre ağırlık, yerküre ve madde arasındaki yer çekimi kuvvetinin ölçüsüdür.
Bir maddeye etkiyen yer çekimi kuvvetinin değerine bu maddenin ağırlığı adı verilir. Ağırlık, dinamometre ile ölçülür. Kuvvetin birimi Newton olduğundan, ağılık da bir kuvvet olduğundan bu birimi kullanır.
Kütle, değişmeyen madde miktarını ifade eder. Madde miktarlarının karşılaştırılması durumunda maddelerin kütleleri dikkate alındığında ağırlıkları göz önünde bulundurulmaz.
Ağırlık, kütleye etkiyen yer çekimi kuvvetinin büyüklüğüne göre değişiklik gösterir. Ölçüm aynı konumda yapıldığında madde miktarlarını karşılaştırmak adına madde ağırlığı kullanılabilir. Günlük hayatımızda birbirinin yerine de kullanılan kütle ve ağırlık ifadeleri aslında aynı şeyi ifade etmezler.
Ekvator veya kutuplarda ağırlık ve kütle değişir mi?
https://eodev.com/gorev/9507547
Başarılar!
Bsahiner
#team1