Cevap: Kadın Giyim Kuşamı: Başlarındaki tel ve duvaklar açısından diğer bölgelerin gelinleri ile farklılık gösteren İç Anadolu gelinleri, düğün elbisesiyle farklı bir kıyafet giymezler ve giydikleri bu kıyafetleri tek ve sadece düğün nişan kına gibi merasimlerde giyerlerdi. Bu kıyafetler ağır olarak addedilirdi.
Üç yüzyıllık geçmişe sahip olan üç etek entarisi şeklinde söylenen kıyafet, düğün elbiselerinin en eski örneklerindendir. Harbaya ve hortaya sahip giysiler ise üç etek entarilerinden sonra giyilmiş, bunlara iki etek de denmiştir. Daha sonraları holta da İç Anadolu modasından çıkmış ve düz elbiselere rağbet edilmeye başlanmıştır. Belinin iki yanında büzgü ve pasta bulunan tek etekli elbiseler, aynı zamanda çantalı entariydi ve isimleri sırmalı elbiseler olarak söylenirdi.
Gelinler haricinde genç kızlar daha sade ve basit giyilirdi çünkü süslü elbiseler toplumda ayıp gözle görülürdü. Genç kızlar genelde düğün, mevlüt, nişan, kına vb gibi etkinlikler haricinde çok da dışarı çıkamazlardı çünkü onlara göre genç kızların bu etkinlikler haricinde dışarı çıkmaları gelenek ve göreneklerine aykırı bir davranış olarak nitelendirilirdi. Eğer bu etkinliklere zorunda kalıp gidilirse bile süslü giyinilmez, basma etek ve yünlü sıradan elbiseler tercih edilirdi.
Zengin kadınlar ise gezmeye giderken ipek kadife veya fasoneden yapılma uzun entari tercih ederlerdi. Elbiselerin üzerine ise ipekten veya ipekten yapılma kadifeden yelekler giyilirdi.
Gündelik kıyafetlerde ise orta halli ve durumu az olan kadınlar çinti, içlik, dikişli ceket, oyasız yemeni tercih ederlerdi. Bunlar biraz yetişkin kadınların tercihleri olup genç kadınlar yemeniyi üçgen şeklinde katlarlar ve feslerinin üzerine örterlerdi.
Sokakta ise önceleri çarşaf; sonraları çarlar tercih edilmeye başlandı. Abdülhamit devrinde getirilen siyasi kısıtlamalar giyimi de etkilemiş, çarşaf emredilmiştir.
*Erkek Giyim Kuşamı: Efe, zeybek kıyafetleri, cepkenli entariler, üç etek entariler, dadaşlara özgü dizlikli zıpka veya zıvgalı camadan, şalvar ve gazeki takımları tercih edilirdi.
Memur erkekler setre pantolları ve yakalı gömlek ile kravat tercih edilirdi. Pantol üstlerine de yelek giyilirdi. Başlarında fes, ellerinde baston bulunurdu. Elifiye ve ceket de küçük dereceli memurlar tarafından tercih edilirdi.
Esnaf erkekler üç etek entari tercih ederdi. Bu entarinin altına ise içişliği giyilir bele uzun veya değirmi şal kumaş kuşanılırdı. Zengin esnaflar kürk giyerdi.
İyi dersler en iyi seçebilir misiniz :)
Açıklama: