Cevap:
Cumhuriyet yönetiminin özellikleri şu şekildedir:
*Halkın egemenliğine dayanan bir yönetim şeklidir.
*Hukukun üstünlüğüne dayanır.
*Halkın seçme ve seçilme hakkı vardır.
*Çoğullukçu sistemler ile uyum içindedir.
*Halk bir meclis ve hükümet kurma yetkisi verebilir.
*Halk cumhurbaşkanını kendi seçebilir.
*Egemenliğin kaynağının millete ait olduğunu kabul eden devlet şeklidir.
*Yönetiminin özelliği, seçim esasına dayanan bir yönetim oluşudur. Seçimin, gerek seçme gerekse seçilme hakkı açısından belli bir kişiye, belli bir gruba, belli bir sınıfa ait olmayıp; bütünüyle millete ait olmasıdır.
*Cumhuriyet rejimi, her şeyden önce kamu yararını ön planda tutan, kamu yararına dayanan bir yönetim şeklidir. Rejimin gücünü, geniş halk kitlesinin bütününden, millet iradesinden almasıdır.
*Cumhuriyet rejimi, devlet yaşantımıza, siyasi yaşantımıza egemenliğin bir kişiye, bir gruba, bir sınıfa değil, doğrudan millete ait olduğu gerçeğini kazandırmıştır.
*Cumhuriyet rejimi, bütün vatandaşları yasa önünde eşit sayar, onlar arasında hiçbir ayrıcalık tanımaz, onların devlet yönetimine eşit olarak katılımını sağlar. Vatandaşların temel hak ve özgürlüklerini devlet teminatı altına alır.
*Cumhuriyet akla, mantığa, bilime, toplumun gereklerine ve ihtiyaçlarını gidermeye en uygun ve insana değer veren bir devlet yönetim biçimidir. “Cumhuriyet, fikir serbestliği taraftarıdır.” İnsanın, dolayısıyla toplumun gelişme ortamını hazırlayan, koruyan en iyi yönetim biçimidir.
Cumhuriyet yönetimlerinde hak, eşitlik, özgürlük ve adalet kavramları öne çıkar. Adalet mahkemeler tarafından sağlanır. Siyaseti meclis yapar. Meclis kanun çıkarır. Cumhurbaşkanı kanunu onaylar. Cumhuriyet sisteminde birçok rejim bulunabilir. Bunlar demokratik, monarşik ya da teokratik olabilir.
BAŞARILAR!