Bilmekte Fayda Var!
Tohum topları, tohumların gelişmesi için uygun ortamı sağlayarak onları dış etkenlerden koruyan top şeklindeki karışımlardır. Toprağa atılan bu minik toplar sayesinde toprakta bitki oluşumunu geliştirmek, toprağı canlandırmak ve havalandırmak mümkün olabilir.
Tasarla ve Yap köşesinin bu etkinliğinde küresel çölleşme ve küresel ısınma problemine karşı doğayı daha hızlı, kolay, çevreci ve ucuz bir şekilde yeşillendirmek amacıyla toprağa ekilebilen tohum topları hazırlıyoruz.
Nelere İhtiyacımız Var?
tohum_topu_yapalim_1.png
Tohum topu
Farklı bitki ve çiçek tohumları
Gazete ya da atık kâğıt
Su
Toprak
Derin kap
Eldiven
Saksı
Makas
Kurabiye kalıpları (isteğe bağlı)
Uyarı:
Gazete kâğıtları su ile ıslatıldığında mürekkep açığa çıkacağı için etkinlik sırasında eldiven kullanılmalıdır.
Ne Yapıyoruz?
Gazeteyi ya da atık kâğıtları makasla küçük parçalara ayıralım ve kaba boşaltalım.
tohum_topu_yapalim_2.png
Tohum topu
Kâğıtları, üzerlerine su dökerek yumuşatalım.
Yumuşayan kâğıtların üzerine tohumları ekleyelim ve hamur hâline gelene kadar kâğıtları yoğuralım.
Hazırladığımız karışımı, kurabiye kalıplarını kullanarak ya da top hâline getirerek şekillendirelim ve kurumalarını bekleyelim.
Tohum toplarını saksıya ya da bahçeye dikebilir veya doğaya fırlatabiliriz.
Tohum topu
Tohum topları ekildikten yaklaşık bir hafta sonra çimlenmeye başlayacaktır.
Ne Oldu?
Hazırladığımız tohum toplarını toprağa ektikten sonra, birkaç kez yağmur yağdığında ya da suladığımızda toplar parçalanır ve içindeki tohumlar çimlenmeye başlar. Islandıktan sonra hamur hâline gelen kâğıt zorlayıcı koşullarda tohumların zarar görmesini engeller. Dilerseniz tohum toplarının içine bir miktar kil ekleyerek böcek ve kuş gibi hayvanların tohumları yemesinin önüne geçebilirsiniz.
Bu etkinlikte hem atık kâğıtların ve gazete parçalarının geri dönüşümüne katkıda bulunduk hem de bitki tohumlarının kolayca yayılmasını sağlamış olduk. Siz de hazırladığınız tohumları evinizde saksıya veya bahçenize ekebilir ya da arkadaşlarınıza hediye edebilirsiniz.