Cevap:
Yanıt D şıkkıdır. Tam detaylı çözüm için ilgili eke bakınız.
Açıklama:
Taşma seviyesine kadar su ile dolu bir leğenin içine yağ dolu bir şişe bırakılmış ve leğenden su döküldüğü gözlemlenmiş. Bu dökülen suyun hacmi ise “Vdökülen su= 1005ml = 1005cm3” olarak bulunmuş. Leğen ilk başta tamamen su ile dolu olduğundan dökülen suyun hacmi, içi yağ ile dolu olan şişenin hacmini verecektir. Buradaki önemli ayrıntı, şişenin ve yağın toplam hacminin 1005ml olmasıdır. Çünkü tahmin edilebileceği üzere şişenin içine ne kadar yağ koyarsak leğenden o kadar fazla su taştığını gözlemleriz. Dolayısıyla “Vyağ + Vşişe = Vdökülen su = 1005ml = 1005cm3” eşitliği elde edilir. Bu noktada şıkları inceleyecek olursak A şıkkının doğru olacağını söyleyebiliriz.
Daha sonra içi yağ dolu şişenin kütlesi ölçülmüş ve 915g olduğu bulunmuş. Bu kütle değerinin, şişenin kendi kütlesi (mşişe) ile içindeki yağın kütlesinin (myağ) toplamına eşit olacağı (mşişe + myağ = 915g) barizdir. Dolayısıyla B şıkkındaki önermenin de doğru olacağı söylenebilir.
Bu işlemlerden sonra yağ, bir dereceli kaba aktarılmış ve hacmi ölçülmüş. Ölçülen hacim değeri ise 985ml şeklindedir (Vyağ = 985ml). Yağ ve şişenin toplam hacminin leğenden dökülen suyun hacmine, yani 1005ml’ye eşit olduğunu daha önce bulmuştuk. Yağın hacmini 985ml olarak bulduğumuza göre şişenin hacmini rahatlıkla bulabiliriz: Vşişe = Vdökülen su - Vyağ = 1005ml - 985ml = 20ml olarak bulunur, ki bu da C şıkkındaki önermenin doğru olduğunu kanıtlar.
Şişenin kendi hacmi de 28g olarak ölçülmüş. İçindeki yağ ile birlikte şişenin toplam hacmi 915g olduğu verilmişti. Buradan şişedeki yağın kütlesini bulabiliriz: 915g = myağ + mşişe <=> myağ = 915g - mşişe => myağ = 887g” olarak bulunur. Görüleceği üzere D şıkkındaki önerme “yanlıştır”.
Öz kütlenin tanımını yapıp formülünü vermiştik. Yağın öz kütlesini bulmak için yapmamız gereken tek şey ilgili değerleri öz kütleyi veren eşitliğe yerleştirmek olacaktır. Ekteki işlem sonucunda görülecektir ki E şıkkı da doğrudur.