Cevap:
Varlık dergisinin Aralık 2021 sayısının dosya konusu, “Sanat Ekonomisi”. Dosyamız Aylin Seçkin, Barış Acar ve Selçuk Orhan’ın yazılarıyla açılıyor. Görsel sanatlar alanında Ahmet Furkan İnan’ın hazırladığı soruşturmaya Elmas Deniz, Fatma Belkıs, Genco Gülan, Hale Tenger, Kader Genç, Kerimcan Güleryüz, Murat Germen, Onur Gökmen, Sevil Dolmacı, Şevket Sönmez, Yusuf Taktak; müzik alanında Fatma Berber’in hazırladığı soruşturmaya ise Cem Mansur, Gürer Aykal, Leyla Diana Gücük, Osman Enfiyecizade, Serhan Bali, Sinan Ufuk Nergis, Sümeyra Gümrah Teltik görüşleriyle katkıda bulunuyorlar.
Aylin Seçkin, hakkında çok konuşulan ama işleyişi az bilinen bir alanı masaya yatırıyor: “Sanat Piyasası”. Yurtdışından ve ülkemizden oldukça somut örnekler verdiği yazısında şu noktada bizleri uyarıyor: “Sanat dinamiklerinden uzak bir ekonomik analiz yanlış sonuçlar ve çıkarımlar doğurabilir.”
“Beş Para Etmez İşler” başlıklı yazısında Barış Acar, “Değer ekonomisine yaslanmayan bir sanat düşünülebilir mi? Değer ekonomisine sadece para ekonomisinin dahil olmadığını bilecek kadar ayıksınız diye tahmin ediyorum,” diyor. Acar’a göre “Sanat yapıtının değeri yoktur. Zira değerler kullanımlarla ilişkilidir. Sanat kullanımla ilişkili değildir.”
Selçuk Orhan, “Sanat Hesap Kitap” başlıklı yazısında “Sanat endüstrisi belli bir amaca dönük yapıtların üretilmesine el verir. Endüstri açısından bireylerin özgürleştirici emekle kurdukları ilişki kendilerini bağlar; endüstri, en basit anlamıyla satışa, bir kurumun propagandasına, siyasi bir amacın gerçekleşmesine katkıda bulunan yapıtlara destek verecektir,” diyor.
Açıklama:
lütfen en iyi seç
lütfen en iyi seç