Önce size Çimen, Yağmur ve Polen’den bahsetmeliyim! Başta birbirlerini hiç tanımayan bu üç çocuk, bir ödev sunumu için tahtaya çıkıp cesaretini bir türlü toplayamayan Çimen’in kendini başarısız hissetmesiyle kurduğu “Başarsızlar Kulübü“nün çatısı altında bir araya gelen ve çok iyi dost olan hikayenin başlıca kahramanları. Zaten kitabın daha ilk sayfalarında yer alan “Karakterlerle Tanışalım” bölümünde Emre Karacan’ın çizgileriyle onlar hakkında ufak da olsa bilgiler alma imkanı buluyoruz. Yağmur, kaykay dünyasında bir yıldız! Ama onun bile bundan haberi yok çünkü henüz bunu kendine bile kanıtlayamamış. Poo ya da Polen ise “sahnede tam bir dev”. Çimen ve Yağmur onunla ilk tanıştıklarında elindeki renkli hulahoplarıyla okulun koridorlarında dans etmeye çalışıyordu. Biraz heyecanlı, bu da dengesini bulmasını engelliyor.
Çimen, Yağmur ve Polen’in yollarının kesiştiği “Başarısızlar Kulübü”nün bir de şartları var. Tıpkı her kulüpte olduğu gibi! Bu kulübe başarısız olma korkusuyla yüzleşmek isteyen herkes katılabilir. Yani belli bir konuda başarısız olduğunu düşünmeye gerek yok! Herkese kapısı açık, herkesi kucaklayan bir kulüp bu kulüp! Başta Çimen’in her konuda başarılı olan iş insanı babası ve okuldaki diğer çocukların tepkisiyle karşılaşsa da, kısa zamanda büyük işlere imza atacağını söylemeliyim! Anıl Basılı’nın yalın ama bir o kadar zengin anlatımıyla kurguladığı roman, karakterleri ve merak uyandırıcı olay örgüsüyle okuru hikayeye hızla bağlıyor. Sonra bir bakmışsınız 155 sayfalık roman bir günde şıp diye bitivermiş!
Gazetecilik mezunu olan Anıl Basılı, bir yandan çocuklar için kitaplar yazarken bir yanda da Çocuk Okuma Kulübü ile kitap tartışma atölyeleri düzenliyor.
Başarı ve başarısızlığın aynı cümlede yan yana geldiği ve gerçek başarının anlamı ve kişinin yeteneğinin farkına varması üzerine yoğunlaşan “Başarısızlar Kulübü”, kendini yalnız hisseden ama asla yalnız olmayan çocuklara ve yetişkinlere “Pes etme” diye fısıldıyor. Türkiye’de ve yurt dışında illüstrasyonlarıyla tanınan Emre Karacan’ın siyah beyaz çizimleri ise hikayeye “renk veriyor.” Kitap, Genç Timaş etiketiyle henüz raflarda yerini almayan roman, 11 Ocak’ta okurla buluşuyor. Hatta Anıl Basılı da “Başarısızlar Kulübü”nün yayımlanacağı müjdesini çok yeni verdi.
“Öğrencilerini ve/ya çocuklarını sınırlamalarla gören öğretmen” ve ebeveynlerin okuması gereken ve öğrencilerini ve/ya çocuklarını sınırlamalarla görmek yerine onlara olasılıklar sunan tüm öğretmen ve ebeveynlere selam veren “Başarısızlar Kulübü”, vazgeçmemenin ve ilerlemenin kitabı. Son sözü, kulübe sonradan katılan okulda kötü kurabiyeleriyle nam salmış aşçısı Mutlu Şef’in Samuel Beckett’ten alıntıladığı cümlesiyle bitirmek de en doğrusu sanki: “Olsun. Gene dene, gene yenil.”