Cevap:
Geçmişten günümüze kadar gelen, kuşaktan kuşağa aktarılan anane ve görenekler halk kültürü itibariyle zengin bir coğrafyaya sahip ülkemizde bölgelere göre çeşitlilik gösterir. Binlerce senelik geçmişi olan Çukurova da halk kültürü itibariyle oldukça zengin bir bölgemizdir. Çukurova kültürü, içerisinde, Hititlerden Kilikyalılara, Roma ve Bizans döneminden Araplara, daha sonra da Türklere kadar uzanan zengin motifler barındırır .
Çukurova bölgesinin hem ekonomik hem de şehirsel merkezi konumunda olan Adana son senelerde hızlı değişim yaşayan şehirlerimizden biridir. Bu değişim ve gelişim Adana halk kültüründe de yansımasını bulmuştur.
Adana halk kültürünün oluşmasında ve gelişmesinde, Adananın coğrafi özellikleri, konumu ve nüfus yoğunluğu tesirli olmuştur. Adana ve etraf halkı, dağ köylerinde, yaylalarda, ovada ve deniz kıyısında olmak üzere dört değişik bölgede hayatlarını sürdürmektedir. Bu farklı bölgelerde sürdürülen hayat tarzları sebebiyle, Adana halk kültürü de çeşitlilik ve zenginlik gösterir. Dağlardan ovaya doğru inildikçe geleneksel kültürde var olan davranış kalıpları, tıpkı elbiselerde olduğu gibi değişir, çeşitlenir. Dağ köylerinde yaptırım gücü yüksek olan bir davranış kalıbının, ovaya doğru inildikçe gevşediği, esnediği ve gücünü kaybettiği görülür. Son senelerdeki hızlı nüfus artışı ve göç halk kültüründe de değişime kapı aralamıştır.
Bir bölgenin veya bir yörenin insanını tanımamızda oradaki gelenekler ve görenekler bize yardımcı olurlar. Gelenek ve göreneklerin yoğun olarak yaşandığı dönemler vardır. Bunlar halk kültüründe geçiş dönemleri diye adlandırılan doğum, izdivaç etme ve ölüm dönemleridir. Ferdin en hassas olduğuna inanılan bu dönemlerde, onu çeşitli tehlikelerden savunmak, onu yeni dönemine hazırlamak için birtakım âdet ve inanmalar uygulanır.
Adana ve etrafındaki geçiş dönemlerinde uygulanan âdet ve inanmalar Adana halk kültürü içerisinde geniş yer meblağ.[
Açıklama: