Cevap:
Bu suçlamaların eski Atina’ da din üzerinden olması ve Sokrates’ in din, Tanrı üzerindeki düşüncelerini esas alması ayrıca dinin ahlak ve ahlaki yozlaşma ile bir arada değerlendirilmesi oldukça ilgi çekicidir. Bu düşmanlık tırmandıkça Sokrates’ in idam cezasına çarptırılmasına tanık oluyoruz.
Mahkeme kararından idam cezasına ve ölüm fikrine yönelik düşüncelerine bakılırsa Platon, tüm bu düşmanlıklar ve kararlar karşısında hocasına yönelik ’bilgelik’ vasfını ön plana çıkartmak istiyor. Sokrates’ in idam cezasını büyük bir soğukkanlılıkla karşıladığı ve karar karşısında Platon’ un kızgınlığı satır aralarında gözler önüne serilir.
Sokrates, tüm bu suçlamalar karşısında savunma yapmaktadır. Bu savunmalar, kendilerini suçlayanlara karşı, cezasının onanması üzerine mahkemede yapılır. Ayrıca Sokrates’ in karar karşısında ilk tepkilerine de Platon özellikle yer verir ve bu tepkilerin olgunca olması gözlerden kaçmamaktadır. Ancak suçlayıcılara yönelik belirli isimler vermemekte, fakat yer yer yaptığı diyaloglarda kimi isimlere dikkat çekmektedir.
Dönemin Atina demokrasisi hakkında bilgi de alınabilecek eserin sonunda Sokrates, büyük bir bilgelikle ölüme gidecektir.
Açıklama:
en iyi yapar yapar mısın lütfen ihtiyacım var✅✅