Cevap:EMEVİLER
1-661 Yılında Hz. Alinin şehit edilmesi ile Şam valisi Muaviye halife oldu ve İslam tarihinde Emeviler(Muaviye nin sülalesinin ismi Ümeyye oğulları ya da Emevi idi) devri başladı. Emeviler devletinin başkenti Şam şehri idi.
2-Muaviye döneminde İstanbul 2 kez Müslümanlar tarafından kuşatıldı.
3-Muaviye ölürken oğlu Yezidi halife tayin edince halifelik saltanat haline geldi. Yezit döneminde Hz. Hüseyin şehit edildi. İslam tarihinde bu olaya Kerbela faciası denir.
4-Emevilerin en parlak dönemleri halife Abdulmelik ve Velid devirleridir. Özelikle Abdulmelik döneminde Arapça resmi dil oldu, dinar adı verilen ilk İslam parası basıldı. Ve devlet binaları,saraylar yapıldı.
5- Emeviler döneminde Kuzey Afrika tamamen fethedildi. Tarık B. Ziyad komutasındaki Müslüman Araplar Kadiks savaşı ile İspanya yı fethettiler. Emeviler İspanya ya Endülüs ismini verdiler. Müslümanların İspanya daki ilerlemeleri Puvatya savaşı ile sona erdi.
6- Emeviler döneminde Türkler arasında İslamiyet fazla yayılmadı bunun nedeni Emevilerin Arapları diğer insanlardan üstün gören Arap milliyetçiliği politikasıdır. Emeviler döneminde Orta Asya da Türgiş devleti Müslümanlar ile şiddetli savaşlar yapmışlardır. Arap milliyetçiliği politikasında Emeviler insanları 4 gruba ayırdılar. A-Müslüman Araplar en üstünleri olup tüm görevlere Araplar getirilmiştir. B-Araplar dışındaki İranlı, Berberi Türk gibi Müslümanlardır. C-Zimmîler: Müslüman olmayanlardır. D-Köleler
7-Emevi devleti 750 yılında iç isyanlar ile yıkıldı. Emevilerin yıkılma nedenleri;a-Emevilerin Arap milliyetçiliği politikası izlemesi yani Arapları üstün görmesi b-Merkezi otoritenin zayıflaması c-Önemli görevlere Emevi sülalesinin getirilmesi d- Şiilerin halifeliği ele geçirmek istemesi e-Peygamberimiz soyundan gelenlerin mücadeleleri
ENDÜLÜS EMEVİ DEVLETİ
Emeviler Abbasiler tarafından yıkılınca Şam dan kaçan Emevi halifesi Abdurrahman İspanya(Endülüs)ya giderek Endülüs Emevi devletini kurdu. Başkent Kurtuba önemli bir sanat ve ilim merkezi haline geldi. Başta Elhamra sarayı olmak üzere birçok eser yapıldı ve birçok alim yetişti. Ancak halifelerin sefaya dalması ve İspanyolların saldırısı ile zayıfladılar. Daha sonra Beni Ahmer devleti kuruldu ise da bir süre sonra yıkıldı.(1492) İspanya daki Müslümanlar ve Yahudiler II. Bayezıd döneminde Osmanlılar tarafından Osmanlı topraklarına getirildiler.
ABBASİLER
1-Emevilerin kötü tutumları sonucunda Horasan da Ebu Müslim ayaklandı ve Emevi devleti yıkıldı. Peygamberimizin amcası Abbas soyundan gelenler tarafından kurulduğu için Abbasiler denilmiştir.Abbasilerin başkenti Bağdat şehriydi.
2-Abbasiler en parlak dönemlerini Harun Reşitin halifeliği döneminde yaşadılar. Bu dönemde Türkler Müslüman olarak Abbasi ordusunda görev almaya başladılar.
3-Abbasiler Anadoluya akınlar yaparak Avasım eyaletini(Güneydoğu Anadoluda) kurdular.
4-Abbasiler zamanla zayıfladılar ve Abbasi topraklarında birçok devlet kuruldu. Abbasiler zamanla sadece halife olarak kaldılar. İdareyi önce Tolunoğulları daha sonra Selçuklular aldı. 1258 yılında Mogul İlhanlı Hülagu han Bağdatı alarak Abbasilere son verdi.
5-Abbasiler devlet işlerini düzenlemek için vezirlik makamı ve çeşitli divanlar kurmuşlardır. Bunlar;
Divan-ı İnşa: devletin yazı işlerini yürütür.
Divan-ı Mezalim : Adalet işlerine bakmıştır
Divanü'l Ceyş : Askerlik işleriyle ilgilenmiştir.
Divan-ı Beytü'l Mâl:Devletin, gelir ve giderleri ile ilgilenmiştir.
6-Abbasiler döneminde Bağdat ilim ve kültür merkezi olmuş Beytu'l-Hikme adıyla medrese kuruldu.
,
Mrs.lisa
Açıklama: