Cevap:
Çözünürlük, belli bir miktar çözünenin, belirli şartlar altında, spesifik bir çözücü içinde çözünmesidir.
Açıklama: karbondioksit ile gazlandırılmış olan meyveli, aromalı, kola, tonik gibi içeceklerdir.
1) Karıştırma: İçecek hazırlamada kullanılan esans, asit, şeker şurubu ve demineralize su değişik tiplerdeki karıştırma tanklarından biri kullanılarak yapılmaktadır.
2) Gazlama: Bu amaçla özel gazlama aygıtları kullanılır.
3) Dolum: Gazlı içeceklerin dolumu diğer sıvı gıda dolumlarından oldukça farklıdır. Sürekli basınç altında çalışan dolum makinalarının kullanılması gerekmektedir.
4) Pastörizasyon: C02'le gazlı içecekler genellikle kimyasal koruyucu madde katılarak dayandırılmaktadır. Gaz basıncının da anti-mikrobiyel etkisi olduğu için bu içeceklere (standart ve limitine uygun miktarlarda) sorbik asit, ben-zoik asit veya bunların tuzu ile her ikisinin karışımı kullanılmaktadır. Ayrıca koruyucu madde katılmıyorsa pastörizasyon uygulanmaktadır.
5) Etiketleme: Doldurulan ve kapatılan şişeler dolum makinasındaki hızla ve kendi etrafında dönerek etiketleme makinasına gelmektedir.
6) Kasalama: Büyük işletmelerde vakum emişli makinalarla otomatik olarak yapılmaktadır.Değilse bu işlem işçilikle manuel gerçekleşmektedir.
7) Depolama: Şişeler kasalandıktan sonra depoya alınmakta ve depoda 3-5 gün bekletildikten sonra çıkışı yapılmaktadır(Bu süreçte bitmiş ürün analizleri; mikrobiyolojik,kimyasal ve fiziksel analizleri tamamlanacaktır.)