Soru: Musa Eroğlu hayatı acil​

  • muzyka

    Konu:

    Müzik
  • Yazar:

    ann89
  • Oluşturulma Zamanı:

    2 yıl önce

Cevaplar 2

Cevap:

Açıklama:

Türk Halk Müziği Sanatçısı. 1946 yılında Mersin’in Mut ilçesi Kumaçukuru köyünde yoksul bir ana babanın çocuğu olarak doğmuştur.

Musa Eroğlu’nun babasının adı da Musa Eroğlu’dur. 3’ü erkek 4’ü kız olmak üzere 7 kardeşin ikinci büyüğüdür. Figen Eroğlu, Emrah Eroğlu adlarında iki çocuk babasıdır. Ortaöğrenimini Mut’ta tamamlamıştır. Küçük yaşlarda müziğe ilgi duyarak bağlama çalmaya başlamıştır. 1964 yılında Ankara‘ya gelmiştir. Ankara Radyo’sunda imtihan açılmıştı; “Radyo Sanatçısı” olabilmek için imtihana girdi, kazanamadı. 1971 yılında tekrar girdi bu sefer kazandı.

Ortaokuldayken bir müsamerede “Karacaoğlan” rolünü oynadı, saz çaldı. O rolü, onu çok etkiledi ve böyle sürüp gitti.

66 yılında askere gitti, 68’de askerliğini yapan Musa Eroğlu, askerlik dönüşü ilk plağını 1969 da “İkimiz Toprağa Girelim Elif” ismiyle çıkarmıştır. Taşeli yöresinin türkülerinden İrfaniye, Kullar Olam, Sarı Yaylam, Yatamadım Kasavetten, Aman Ayşam vb. türküleri derleyerek TRT reperatuarına kazandırmıştır. Daha sonra 1970 ve 1980 li yıllarda TRT de mahalli sanatçı olarak çalıştı.

Türkiye genelinde tanınması “Mihriban” beste türküsüyle başlamıştır. Sanat yaşamı boyunca; Bedia Akartürk, Neşet Ertaş, Orhan Gencebay, Belkıs Akkale, İbrahim Tatlıses, Aşık Mahsuni Şerif, Gülşen Kutlu, vb. birçok sanatçıyla beraber çalışmıştır. Sayısız derleme yapmıştır.

Toroslardan kopup gelen Musa Eroğlu, Türk Halk Müziği'ne eserleriyle büyük zenginlik katmıştır. "Telli Turnam", "Yolun Sonu", "Halil İbrahim" en tanınan ve en sevilen eserleri olmuştur.

1998 - Devlet Sanatçısı unvanı, Kültür Bakanlığı tarafından kendisine verilmiştir.

Yurt dışında birçok resital veren Musa Eroğlu, aşk türkülerinin yanında müziğin protest yönüne de sadık kalmıştır.

Film yapımlarına da destek veren Musa Eroğlu, 1997’de İnsan Kurdu adlı video film, 2017 ve 2018’de Çukur dizisine türküleriyle katılmıştır

Cevap:

Cevap:

1944 yılında Mersin'in Mut ilçesinin Kumaçukuru köyünde doğdu. Alevî Tahtacı Türkmenleri'ndendir. Ortaokulu yarım bıraktı. Mut Halkevi'nde halk oyunları oynadı. 1965'te TRT Ankara Radyosu'nda imtihana girdi fakat kazanamadı. 1967'de "İkimiz Toprağa Girelim Elif" adlı ilk plağını çıkardı. Piyasada görünmeye başlaması 1970-71 yıllarına denk gelmektedir. O yıllarda yeniden radyoda tar, kemane, koltuk davulu, bağlama, divan sazı çalgılarıyla sınava girdi ve sınavı kazandı. 1970'li yılların sonlarına doğru müzik yönetmenliği de yaptı.

1980'e radyoda kadar mahalli sanatçı olarak çalıştı. Arif Sağ ve Muhlis Akarsu ile birlikte başladığı, daha sonra Yavuz Top’un da katılımı ile genişleyen "Muhabbet" seri albüm çalışmaları, 1980 sonrasında Türk halk müziğinin geniş kitlelere yayılmasında önemli katkı sağlamıştır. Sözlerini Abdürrahim Karakoç'un yazdığı "Unutursun Mihriban'ım" ve "Mihriban" türkülerini seslendirdi. Karacaoğlan'ın şiirlerini besteledi.

1998'de Kültür Bakanlığı tarafından verilen Devlet Sanatçısı unvanını alan Eroğlu, müzik çalışmalarına devam etmekte ve Kültür Bakanlığı'nda Halk Kültürleri ve Oyunları konusunda uzman ve araştırmacı olarak görev yapmaktadır. Kendi adını taşıyan müzik okulunda 1982'den bu yana 5.000'den fazla öğrenci eğitim almıştır.1966’da evlendiği eşiyle ikisi kız, biri erkek üç çocuğu vardır.

Açıklama:

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years