Soru: çağdaş dönemleri eserlerinden 10 civarı söyler misiniz

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

Yeni bir yüzyılın başlaması ile müzik de yeni bir döneme adımını atmıştır. 20. yüzyıl, müzikte her türlü sınırın bilinçli olarak zorlanmasıdır: Teknikte, ifadede, biçimde, stilde, içerikte, özde tüm geleneksel kurallar eğilip bükülmeye, eriyip çökmeye başlamıştır.

Bu müzik türünde Romantizm yada Barok dönemde olduğu gibi belli bir stil ya da kalıp yoktur. Besteciler belli bir tekniğe bağlı kalmak yerine, birini denedikten sonra bir başkasına geçmekte bir sakınca görmemişlerdir. Bu dönemdeki müzik, Alman - Avusturya romantizmine ve onun temsil ettiği herşeye bir başkaldırıyı simgeler. Debussy, Ravel, Schönberg, Mahler, Stravinski, Carl Orff, Bela Bartok, Eric Satie, Prokofiev, Şostakoviç ve Gershwin gibi besteciler müziğin kurallarını tekrar değiştirerek, farklı tekniklerle başarılı örnekler oluşturmuşlardır. Her bir üretilen parça, müzikal filmler gibidir. Daha da önemlisi, 20. yüzyıl, besteci ve yorumcuların birbirinden etkilendikleri ve herhangi bir akıma bağlı kaldıkları bir dönem değil, aksine birbirinden tamamen bağımsız, gerçekçi ve ait olduğu kültürün kökenlerine inen sanatçıların çağı olmuştur.

Aynı zamanda birçok besteci geçmişteki bestecilerin yarattıkları müziğe göz atmaya karar vermişlerdir. Bazı besteciler, geçmişteki, barok, klasik ve rönesans müziğini model olarak modern müziğe uyarlamışlardır.

Bu dönemde sadece orkastral müzikte değil, sahne müziklerinde de cesur yenilikler yapılmıştır. 1.Dünya Savaşı sonrası bazı bestecilerin eserlerinde caz esintileri de görülür. Örn: Stravinsky “Ragtime�? 1918, Copland’ın “Two Blues�? 1926.

Bilimdeki gelişmelere paralel olarak radyo, konser salonlarına gidemeyen milyonları dinleyici haline getirmiştir. Randall Thompson’un, Süleyman ve Belkıs operası radyo istasyonları tarafından telif ödenerek yayınlanmıştır. 1929’dan itibaren sesli çekilmeye başlayan sinema filmleri bestecilere yeni imkanlar yaratmıştır. Fonograf’ın icadı ile dünyanın en izole bölgelerinde bile insanlara müziği istedikleri repertuarla dinleme imkanı yaratılmıştır. Son olarak televizyon kitle iletişimini en üst düzeye çıkarmıştır.

DONEM BESTECİLERİ

-BARBER

-BARTOK

-BERLIN

-BERNSTEIN

-BRITTEN

-COPLAND

-DEBUSSY

-DUKAS

-FALLA

-GERSHWIN

-KABALEVSKY

-KHACHATURIAN

-MILHAUD

-ORFF

-PROKOFIEV

-PUCCINI

-RACHMANINOV

-RAVEL

-RODRIGO

-SHOSTAKOVICH

-STRAUSS R.

-STRAVINSKY

Amerikalı besteci. Brooklyn’de doğmuştur. R.GOLDMARK ve Nadia BOULANGER ‘in öğrencisidir. Jazz sitilini Klasik müziğe ilk uygulayan bestecilerdendir. Eserlerinde sertlik ve ciddiyet hakimdir. Daima yenilik getirmek için araştırmalar yapmış, Amerikan folklor müziğini ve şahsiyetini dünyaya kabul ettirmeye çalışmıştır. Besteciliği kadar müzik araştırmacılığı ile de şöhret sahibidir. Pek çok eser yazmış ve günümüzün en tanınmış bestecileri arasında yer almayı başarmıştır. Eserleri:Org ve orkestra için senfoni, First Symphony, Dance symphony, Piyano ve orkestra için konçerto, El salon Mexico, Bılly The Kıd, Rodeo v.b ve film müzikleridir.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years