Açıklama:
Hipoglisemi, kan şekeri düzeyinin sorun yaratacak kadar düşmesi durumudur. Bu durum en sık insülin kullanan diyabet hastalarında görülmektedir. Ayrıca karaciğer ve böbrek yetmezliği, insülinoma, pankreas tümörleri ve kullanılan bazı ilaçlar hipoglisemiye neden olabilmektedir:
BELİRTİLERİ:
- Ellerde ve vücutta titreme
- Soğuk soğuk terleme
- Halsizlik, yorgunluk, solgunluk
- Çarpıntı
- Sinirlilik, endişe, huzursuzluk
- Mide bulantısı
- Acıkma
- Baş dönmesi
- Görme bulanıklığı
- Baş ağrısı
- Dil, ağız kenarı ve yanakta karıncalanma
- Epilepsi (sara nöbeti)
- Konuşma bozuklukları
Başlangıçta çarpıntı, terleme, açlık hissi, baş ağrısı, sinirlilik ve huzursuzluk gibi şikayetler görülmektedir. Eğer tedavi edilmez ve kan şekeri çok düşerse, konuşma ve görme bozuklukları, havale, koma ve ölüm gerçekleşmekte. Hipoglisemi tedavisinde hastanın bilinci açıksa hemen 3-5 kesme şeker verilmelidir.
Bilinci kapalı hastalarda hastanede damardan glukoz verilir.
TEDAVİSİ:
- Hipoglisemi atağı sırasında hastanın bilinci açıksa 15-20 gram şeker (tercihen 3-4 adet glukoz tablet, 4-5 adet kesme şeker veya 150-200 ml meyve suyu-limonata) verilir.
- Bu müdahaleden 15 dakika sonra kan şekeri tekrar ölçülmelidir. Eğer bu ölçümde de kan şekeri düşük olursa aynı müdahale tekrarlanır.
- Aniden başlayan hipoglisemi belirtileri ilk müdahale sonucu düzeldikten sonra tekrar hipoglisemi gelişmemesi için 30 dakika içinde yemek yedirilmelidir.
- En yakın acil servise başvurulmalıdır.