Soru: magusa limanı adlı türkünün hikayesi nedir??? acil boş yazan bildirilir ​​​

  • muzyka

    Konu:

    Müzik
  • Yazar:

    bean16
  • Oluşturulma Zamanı:

    1 yıl önce

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

MAGUSA LİMANI HİKAYESİ ÖZETİ

Mağusa Limanı yürek burkan hikayesi ile büyük bir merak uyandırmaktadır. Mağusa Limanı türküsünü dinleyen pek çok kişi bu dokunaklı türküde değinilen hikayeyi detayları ile öğrenmek istemektedir. Bu dokunaklı hikaye Mağusa Limanında hamal olarak çalışan Ali'nin hikayesi olarak bilinmektedir. Ali, teninin esmerliğinden ötürü Arap lakabını almıştır. Arap Ali, genç yaşta evlenmiş ve bir çocuk sahibi olmuştur. Güçlü ve kuvvetli bir delikanlı olan Ali, her akşam işi bittikten sonra çalıştığı limana yakın olan meyhaneye gitmiş ve günün yorgunluğunu bu meyhanede bir şeyler içerek atmıştır.

Arap Ali, günlerden bir gün yine meyhanenin yolunu tutmuştur. Meyhanede saygısız tavırları ile kahkahalar atan İngiliz sömürgesine ait 7 Hint askerini görmüştür. Ertesi gün ise Arap Ali, iş çıkışı yine meyhaneye gider. Orada onu üfeklerinde süngü takılı olan 7 Hint askerinin beklediğini görür. İçlerinden birisi Ali'ye doğru bir hamle yapar. Arap Ali, gelen ilk askeri güçlü yapısı ile bir yumrukla yere indirir. Bu olayın akabinde üzerine doğru gelen 6 askerin ise süngü darbelerine direnemez. Ali bu askerlerle boğuşurken yumruğu ile yere serdiği ilk asker öfkesiyle ona süngüsünü saplar. Vücuduna süngü saplanan Arap Ali, hızlı bir şekilde kan kaybetmeye başlar. Yedi Hint askeri, ağır yaralı olan Ali'yi sürükleyerek ibreti alem için Ali'nin hamal olarak çalıştığı ünlü Mağusa Limanına götürerek orada bırakırlar. Bu acı olayı işiten Ali'nin eşi koşarak Mağusa Limanına varır ve kanlar içerisindeki eşinin yanı başına gider. O esnada Arap Ali'nin ağzından şu son sözler dökülmektedir: "İskeleden çıktım yan basa basa, Magusa'ya vardım kan kusa kusa, Magusa limanı, limandır liman, beni öldüren de yoktur din iman." Bu Ali'nin son sözleridir.

Ali'nin acılı eşi ise "Uyan Ali'm uyan uyanmaz oldun, yedi bıçak yarasına dayanmaz oldun." der. Bu sözleri duyup oldukça etkilenen çevre halkı ise bu sözlerden yola çıkarak bu üzücü olayın anısını nesillerden nesillere aktaran ünlü Mağusa Limanı türküsünü yaparlar. Mağusa Limanı sözleri ile Arap Ali'nin hüzünlü hikayesini yüreklere dokunur şekilde aktarmaktadır.

en iyi seçer misin

answer img
Cevap:

Cevap:

Mağusa Limanı Türküsü Hikayesi

Mağusa, jeopolitik konumu oldukça önemli olan Kıbrıs’ın, en önemli liman kentlerinden birisidir. Takvim yaprakları 1943 senesini gösterdiğinde Kıbrıs henüz kuzey ve güney olarak ikiye ayrılmamışken yaşanır bu hazin olay.

Mağusa Limanında Hamal Olarak Çalışan Arap Ali

Mağusa limanında hamal olarak çalışan ve teninin esmerliğinden dolayı Arap lakabını almış, Arap Ali’nin hikayesidir bu. Genç yaşta evlenen ve birde çocuğu olan, güçlü, kuvvetli bir delikanlıdır Arap Ali. Ali Hemen hemen her akşam işini bitirdikten sonra çalıştığı limanın hemen yakınında bulunan bir meyhaneye gider ve orada günün yorgunluğunu atmak için bir şeyler içer ve evine gidermiş.

Mağusa Limanı

Mağusa Limanı

Yine bir akşam Ali iş çıkışında meyhaneye gitmiş. Bu sefer girdiğinde meyhanede bir uğultu kahkaha ve saygısız tavırlar sergileyen İngiliz sömürgesine ait 7 Hint askerlerini görmüş. Bakışlarını askerlerin üzerine odaklayan Ali’nin bakışlarından rahatsız olan Hint askerleri Ali’nin üstüne yürümüş ve beklemedikleri şekilde Ali’den dayak yiyerek meyhane den ayrılmışlar. Ve bu olay o gece tüm Kıbrıs’a yayılmış. Arkadaşları bu olaydan sonra Ali’ye hemen buraları terk et bunlar seni rahat bırakmaz şeklinde telkinde bulunsalar da Ali’nin kaçmak hiç aklında dahi değildir. Gitmesi gerekenin onlar olduğunu söyleyen Ali içkisini içmeye devam etmiş.

Tüfeklerine Süngü Takan 7 Hint Askeri

Ertesi gün Ali yine iş çıkışında aynı meyhaneye gider ve bu sefer meyhanede farklı bir atmosferle karşılaşır. Tüfeklerinde süngü takılı olan aynı 7 Hint askeri onu bekliyordur. İçlerinden bir tanesi Ali’ye doğru hamle yapar. Ali gelen ilk askeri yumrukla yere indirir, fakat kalan 6 askerin süngü darbelerine dayanamaz. En son öfkeli bir şekilde Ali’nin yumrukla yere indirdiği 7. askerde Ali’ye süngüsünü saplar. Hızlıca kan kaybetmeye başlayan Ali’yi 7 Hint askeri sürükleyerek ibreti alem için Mağusa limanına götürür. Ve orada bırakırlar olayı öğrenen Ali’nin eşi hızlı bir şekilde limana doğru koşar ve kanlar içerisinde olan Ali’nin başına gider. Ali’nin ağzından o son sözler dökülür. “iskeleden çıktım yan basa basa Mağusa’ya vardım kan kusa kusa. Mağusa limanı, limandır liman, beni öldüren de yoktur din iman”. Sözleri çıkar ve Ali o dakika canını teslim eder. Ali’nin eşi ise “uyan alım uyan uyanmaz oldun yedi bıçak yarasına dayanmaz oldun” der. Bu sözleri duyup etkilenen çevre halkı ise bu sözlerden türkü yaparlar.

Yardım ettiysem ne mutlu bana:)

Açıklama:

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years