Soru: Bursa yöresine ait bir türkünün hikayesini yazarmısınız ( zeytin yağlı yiyemem aman olmasın) Not: boş yapanları bildircem

Cevaplar 2

Cevap:

Türkü: Ben Yemenimi Al İsterim- Bu türkü Bursa yöresine aittir.- Çok eski zamanlarda iki sevgili buluşurlarmış. Kızın ailesi, kızlarının sevdiği oğlan ile evlenmesini istemezlermiş. Kız ve oğlan her gün buluştuklarında oğlan kıza mor çiçekler toplarmış.- Daha sonra kız bir gün falcıya gitmiş. Falcı ona büyük bir harbin çıkacağını, bu yüzden ikisinin ayrılacağını söylemiş.Haftaya kaçma planları yaparken birden büyük bir savaş başlamış. Tüm erkekler askere gidecekmiş, oğlan da gitmek zorundaymış. Cephelerden cephelere koşan oğlan ne yazık ki hayatını kaybetmiş.Bu türkü de kızın arkasından yaktığı türküymüş.

En iyi seçer misin???

Cevap:

Bu türkü 1954 yılında Muzaffer Sarısözen tarafından derlenmiştir. Türkü'nün altında yatan mühim bir siyasi mesele söz konusudur. Bu meselenin kökeni de Marshall Planı’dır.

Bu plan Amerika hükümeti tarafından sunulmuş bir yardım paketidir. Bu paketten birçok ülkeyle beraber Türkiye de faydalanmaktadır.

Amerika'da bu dönemde ciddi bir mısır üretimi söz konusudur. Bu durum da ülkede birikmiş olan mısırın eritilmesi ve yağ haline getirilmesine sebep olmuştur. Daha sonrasında bu durumu ticarete döken Amerikalılar, Marshall paketinden yararlanmak isteyen ülkeleri, mısırözü yağı alma koşuluna tabii tutar.

Bu duruma boyun eğmeyen Türkiye de ilk margarin fabrikasını kurar. Bu dönemde de mecburen birçok zeytin ağacı yerlerinden sökülür. Amerika zeytin yağlarını Dolar karşılığında alır ve mısırözü yağları da TL karşılığında satılır.

Daha sonrasına halk, zeytinyağından uzaklaşıp margarin tüketsin diye, aslı astarı olmayan birçok iftira zeytinyağına karşı atılır. Belli başlı koşullarda bu yağın hastalık arttırıcı olduğu iddiaları aşığa çıkar.

Bu da yetmezmiş gibi zeytinyağını boykot ettirmek için, üst mevkiden kimselerin emri üzerine, türküler yazılır ve halka bu durum empoze edilir. İşte bu dönem içerisinde de "Zeytinyağlı Yiyemem Aman" türküsü meydana gelir.

Bursa'nın ufak tefek taşları türküsünün hikayesi nedir ?

Başarılar. :)

(Bu arada başka türkü hikayesi yok;)

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years