Soru: ortaçağ müzik dönemi​

Cevaplar 2

Cevap:

Açıklama:

Ortaçağ (500 - 1400)

Müzik teorisi ve müzik bilgisinin temelini oluşturan notasyon sistemi, ve ritm gibi konseptler bu dönemde geliştirilmiştir. Sözünü ettiğimiz konseptler tam anlamıyla oturana kadar, ortaçağ müziğinin önemli bir bölümünü doğaçlama müzik oluşturmuştur.

Bu dönemde müzik, ağırlıklı olarak dini törenlerde kullanıldığı için başlangıçta tamamen dini motiflere odaklanan eserler geliştirilmiştir. Dönemin sonlarına doğru ise müzik din adamlarının tekelinden çıkmış, farklı konuları anlatmak için kullanılmaya başlamıştır. Konulardaki çeşitlilik, teknik anlamda da yaşanmıştır ve tek sesli müzik, zamanla yerini önce çift sesliliğe, ardından çok sesliliğe bırakmıştır.

4 üncü yüzyılda başlayan ve Rönesans dönemine kadar devam eden ortaçağ döneminin en büyük özelliği çok sesliliğe geçiş olmuştu. Aslında o dönem için, eskiden beri tek sese alışmış kulakların başka başka seslerin belirli bir uyumla bir araya gelmeleriyle oluşan ses grubuna alışması hiç de kolay değildi. Bu tür müziğin kökeni Yunan ve Yahudi kültürüne dayanmaktaydı.

Çok eski dönemlerde Yunanlılar nota işareti olarak harfleri kullanırlardı. Ancak ortaçağ ile birlikte sesleri hecelere ayırmak ve her bir işareti de çizgilere oturtmakla birlikte ilk nota sistemi de kurulmaya başladı. İşte bu farklı seslerin kesin işaretlerle isimlendirilmesi, çok sesliliğin gelişimine büyük katkı sağladı.

Ortaçağ’da kilise dışında müzik, köylüler ile soyluları eğlendirmek amacıyla cambazlık ile danslarla birlikte sanatçılar tarafından yapılırdı. Şövalyelik döneminin şövalye-bestecileri savaşa, yiğitliğe, aşka dair besteler yapıp söylemişlerdi.

Avrupa’da Ortaçağ Kilisesi, orgdan başka çalgıları “çok tanrılı dinlere” özgü sayarak yasaklamıştı. Kilise dışında da müzik, insan sesi kaynaklı düşünülmüş ve çalgı müziği düşünülmemişti. Ancak halk arasında üflemeli ve vurmalı çalgıların kullanıldığı görülmekteydi. Bu çalgılar Arap ve Türk kaynaklıydı. Tulumlu gayda, basit flütler, küçük el davulları, trampetler ile bunun gibi aletlerdi.

answer img
Cevap: Ortaçağ müzik döneminde ağırlıklı olarak dini törenlerde kullanıldığı için. Başlangıçta,tamamen dini motiflere odaklanan eserler geliştirilmiştir.Dönemin sonlarına doğru ise müzik din adamlarının tekelinden çıkmış farklı konuları,anlatmak için kullanılmaya başlamıştır…

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years