Soru: gesi bağları türküsünün hikayesi nedir??acılıkuzun olsun lütfennuzun yazanı en iyi seçicem​

Cevaplar 2

Cevap:

GESİ BAĞLARI HİKAYESİ NASILDIR?

Eski zamanlarda Kayseri'de yaşayan bir aile bulunmaktadır. Bu aile kızlarını Kayseri iline bağlı Gesi ilçesine gelin gönderirler. Ancak eski zamanlarda ulaşım sıkıntısı yaşandığından dolayı kız ailesini ve annesini göremez. Ulaşım zor olduğu için anne ile irtibat kopar. Onlar da kızı ziyarete gelemezler. Kız ailesini özler. Fakat kızın bu aile özlemi bir türlü kocası ve kaynanası tarafından ciddiye alınmaz. Kız ise bu durumu içine atmak zorunda kalır. Kaynanası tarafından şansı olmayan kız, onun türlü türlü eziyetlerine katlanmak zorunda kalır. Belli bir zaman geçtikten sonra kız ile kocasının bir çocukları olur. Bu durum kız için bir teselli kaynağı olsa da aile özlemi giderek artar ve her şey kötüleşir.

Kız aile özlemi çekmeye devam eder. En büyük sıkıntısı ise annesinden bir türlü haber alamamasıdır. Yıllar böyle geçer ve en sonunda kız annesinin ölüm haberini alır. Bu haberi alır almazyıkılır ve kendisini Gesi Bağları'na atar. Burada bu türküyü söylemeye başlar ve durmadan ağlar.

GESİ BAĞLARI ŞARKI SÖZLERİ NELERDİR?

Gesi Bağları'nda dolanıyorum

Yitirdiğim yarimi aman aranıyorum

Bir çift selamına güveniyorum

Gel otur yanıma hallerimi söyleyeyim

Halimden bilmiyor ben o yari neyleyeyim

Gesi Bağları'ndan gelsin geçilsin

Kurulsun masalar rakı konyak içilsin

Herkes sevdiğini alsın seçilsin

Atma anam atma şu dağların ardına

Kimseler yanmasın anam yansın derdime

Gesi Bağları'nda üç top gülüm var

Hey Allah'tan korkmaz sana bana ölüm var

Ölüm varsa şu dünyada zulüm var

Gel otur yanıma hallerimi söyleyeyim

Halimden bilmiyor ben o yari neyleyeyim

Cevap:

Cevap:

Gesi kasabasına gelin gelen ve zalim bir kayınvalide ile duyarsız, ilgisiz, umursamaz bir kocaya katlanmak zorunda kalan gelin Kayseri' de bulunan annesini de çok özlemektedir. Annesine duyduğu bu özlem her geçen gün artarken çocuğu da olan geline eşinin eziyetleri ve kaynanasının zulmü artarak sürmektedir. Gelinin bu anne özlemi her geçen gün artarken yaşadığı zulüm ve eziyette onu iyice mutsuz ve umutsuz bir hale koymaktadır. Bir gün annesinin ölüm haberini alan gelin üzüntüsünden kahrolur. Gelinin gesi bağlarında dolaşırken okuduğu üzüntü, özlem ve acısını yansıtan bu türküyü başka birçok sanatçının yanında Barış Manço, Selda Bağcan, hatta 1926 yılında kanun sanatçısı Garbis Bakırcıyan da seslendirmiştir.

Açıklama:

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years