Soru: Öğrenme stilleri hakkında bilgi veriniz bir öğretmen olarak öğrencilerin öğrenme stillerini bilmek neden önemlidir örnek vererek anlatınız​

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

örneğin: konuyu hayatınızın parçası haline getirin.

ayrıca öğrencilerinizin öğrnme stillerinizi öğrenmeniz. size dersi onların anladığı biçimde anlatmanız ayrıcalığıı verir

Açıklama:

Cevap:

Cevap:

Selammm !

Açıklama:

Öğrenme, öğrenme stilleri, görsel öğrenme, işitsel öğrenme, kinestetik öğrenme, öğrenme stilleri testi

Farklı Öğrenme Stilleri Nelerdir?

Öğrenme stilimiz duygusal tercihlerimize göre gruplandırılır. Baskın öğrenme stilimizi ne kadar erken keşfedersek o kadar başarılı oluruz. Çabuk öğreniriz ve öğrenmekten keyif alırız. Dilerseniz farklı öğrenme stillerini birlikte inceleyelim:

Görsel Öğrenme

İşitsel Öğrenme

Kinestetik Öğrenme

Sözel Öğrenme (Okuma-yazma)

Görsel öğrenme: Duyusal algıların en güçlü olduğu öğrenme biçimidir. Bu öğrenme biçimine sahip olan öğrenciler görerek öğrenirler.

Haritaları inceler, grafik ve diyagramlarla konuları anlamaya çalışırlar. Öğrenirken renkleri kullanırlar. Notlar çıkarırlar. Çevrelerindeki en ufak değişimi hemen fark ederler. Bu stilde öğrenen öğrenciler için görsel materyaller kullanılabilir. Ders notlarının önemli noktalarının altı çizilebilir.

İşitsel öğrenme: Duyarak öğrenme modelidir. Bu gruptakiler dinleyerek, şarkılar ve tekerlemeler söyleyerek öğrenirler. Yüksek sesle okuyarak ders çalışırlar. Hikâye anlatma ve dil öğrenmede avantajlı olurlar. Sözlü sınavlarda daha başarılı olurlar. Çoğunlukta sessiz ortamda çalışmak isterler. Ders çalışırken fon müzikleri dinleyebilirler.

Kinestetik öğrenme: Dokunarak ve uygulayarak öğrenme yöntemidir. Bu öğrencilere uzun süre ders anlatmak mümkün değildir. Çabuk sıkılırlar; kıpır kıpırdırlar. Spor aktivitelerinden mutlu olurlar. Drama, dans gibi sahne sanatlarında başarılı olurlar. Bu öğrencilerin proje ödevleri ve uygulama derslerinde kendilerini ifade etmelerine izin vermek gerekir.

Sözel öğrenme: Görsel öğrenmeye yakın bir stildir. Dergi ya da makale okumaktan zevk alırlar. Öğrenmek istedikleri konuları internette araştırırlar. Öğrenmede basılı materyalleri etkin kullanırlar. Bu gruptaki öğrencilere araştırma ödevleri verilebilir.

Bir öğrenci birden fazla öğrenme stiline sahip olabilir. Eğitimde en etkili stili bulmak için uygulanan testler yeterli değildir. Aile ve okul iş birliği gerekir. Öğrenci de sürece isteyerek katılmalıdır. Özellikle okul öncesi dönemde çocuğun farklı beceriler içeren alıştırmalara yöneltilmesi faydalıdır. Öğrenci öğrenmede dengeyi kurmayı başarırsa avantajlı öğrenir.

Sınav başarısı için kullanılan: Hafıza teknikleri, anlayarak hızlı okuma, hızlı okuma tekniklerigibi eğitimler öğrenme stillerini kaynak alırlar. Öğrenci koçluğu eğitimi alan ve bu sektörde çalışanların da öğrenme stillerini iyi bilmeleri gerekir. Perfüzyon Teknikleri, Saç Bakımı ve Güzellik Hizmetleri, Atçılık ve At Antrenörlüğü, Uçak Gövde Motor Bakım Bölümügibi yüksek öğretim programlarında zorunlu staj uygulaması olmasındaki prensip de aynıdır.

Aynı durum yetişkinler için hayatın içinde de geçerlidir. Örneğin: Bir şirket yöneticisinin kinestetik öğrenmeye yatkın çalışanını diksiyon eğitiminegönderdiğini farz edelim. Ya da sözel öğrenmeye yatkın çalışanından işaret dili eğitimialmasını istediğini. İşitsel öğrenmeye yatkın çalışanına temel programlamaya giriş eğitimi alma koşulu getirdiğini de düşünebiliriz. O çalışan ne derece başarılı olur? Daha da önemlisi mutlu olabilir mi? Yorumu size bırakıyorum.

Öğrenme Stilleri Testi

Öğrenme stillerini bilmek eğitim-öğretim faaliyetleri açısından önemlidir. Öğrenme stilimiz doğuştan var olan bize ait özelliklerdir. Bireyin-öğrencinin öğrenme stilini belirlemek için sayısız test üretilmiştir ve uygulanmaktadır. Bu testlerin oluşturulmasında öğrenme alışkanlıkları gözlemlenen kişilerin ortak davranışları baz alınmıştır.

Bu testlerde size en yakın aktiviteyi işaretlemeniz istenir. Doğru ve yanlış şık yoktur. Size en yakın olan ve en baskın işaretleme yaptığınız alan öğrenme şeklinizi belirler. Her bireyin hedefi aynıdır, “öğrenmek”. Bu hedefe uğraşırken farklı yollar kullanırız. Öğrenme stilleri testleri hedefe ulaşmada hangi yolu kullanacağımızı ve en etkin yöntemin ne olduğunu belirler.

Öğrencinin öğrenme stilini doğru teşhis edebilir ve doğru adımları uygularsak öğrenme kalıcı olur. Öğrenme süreci öğrenen ve eğitimci açısından keyifli hale gelir. Öğrenme stilinizi öğrenmek için uygulanan testlerin içerdiği olası sorulardan bir kısmını sizler için örnekliyorum.

Eşyaları söküp birleştirmeyi bozup onarmayı severim.

Objeleri biriktirmeyi severim.

Ders çalışırken sık sık ara vermek isterim.

Birileriyle konuşmaktan keyif alırım.

Birilerini dinlemekten keyif alırım.

Başkalarının sözünü sık sık keserim.

Okurken yazıyı parmağımla takip ederim.

Derste not tutarım.

Haritalar kafamı karıştırır, birisi bana anlattığında daha iyi anlarım.

Sessiz ortamları sevmem.  

Kopyalanacak bir şey olmadan çizemem.

Gürültülü ortamda konsantre olup ders çalışamam.

Şarkı mırıldanırken sözler aklıma gelmez, genelde uydururum.

Ders dinlerken aklım başka yerlere gider.

Sizin de gördüğünüz üzere soruların her biri farklı öğrenme stiline vurgu yapıyor.

Öğrenme, öğrenme stilleri, görsel öğrenme, işitsel öğrenme, kinestetik öğrenme, öğrenme stilleri testi

Öğrenme Stilleri Nasıl gelişir?

İnsan büyüme sürecinde farklı öğrenme stilleri geliştirir. Örneğin bebekler her nesneyi ağızlarına götürür. Öncelikli ihtiyaçları beslenmedir ve hayatı da bu yolla öğrenmekle başlarlar. Oysa yeni yürüyen çocuk dokunarak öğrenmek ister. Dolayısıyla bu yaş grubuna uygun olan kinestetik öğrenmedir. Çocuk biraz daha büyür, kreş ve ana sınıfına başlar.

Buralarda verilen eğitim de çocukların dokunma duyusuna hitap eder. Çocuklar kesip yapıştırarak, boyayarak öğrenirler. Aynı çocuklar İlkokula başladıklarında okuma, yazma, dinleme, anlatma, çizim gibi yeni kavramlarla karşılaşır. İşte bu noktada öğrenme stillerindeki farklılıklar ortaya çıkar. Her öğrencinin öğrenmesinde bir sitil baskın olacaktır. Bu durum diğer yöntemlerle öğrenemeyecekleri anlamına gelmez.

Eğitimciler için tüm öğrencilere hitap edecek ortak bir stil bulmak oldukça zordur. Bu konuda farklı öğrenme stillerinde hazırlanan öğrenme istasyonları kullanmak faydalı olabilir. Eğitimcinin ve eğitim kurumlarının başarısını doğru öğrenme stillerini uygulamaları belirler. Yapılan araştırmalarda öğrenme stilleri ve zeka arasında bir bağlantı tespit edilmemiştir. Bir kişide ikili ya da üçlü öğrenme stili baskın olabilir. Önemli olan zorlamamaktır.  

Öğrencinin sırasında oturduğu ve öğretmenin ders anlattığı bir sınıf ortamı düşünelim: Kinestetik stilde öğrenen bir öğrenci için ne kadar zor bir durum olmalı değil mi? Bu öğrenciler ders esnasında arkadaşlarını rahatsız edebilir, ses çıkarabilir ve sınıfta gezinebilir. Aynı şekilde metin okuması yapılan bir derste işitsel öğrenenler sıkılabilir. Şimdi de ders konusunun senaryolaştırıldığını düşünelim. Her öğrenciye uygun bir görev ve rol bulunmaz mı? Sizce sergilenecek oyun tüm öğrenme stillerine hitap etmez mi?

Farklı bir örneği kutlama töreninden verelim. Örneğimiz 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı kutlaması olabilir. Bu resmî törende: Her stile uygun görevlendirmeler yapmak mümkün olmaz mı? Şiir okuma, sunum, resim çizme etkinliği, çeşitli yarışmalar, jimnastik gösterileri, halk dansları gösterisi, müzik dinletisi vb. Her bir etkinlikte bir alanı baskın olan öğrenciler yıldızlaşmaz mı?  

Öğrenme Stilleri Nelerdir?

Öğrenmeye en yatkın duyumuza hitap eden öğrenme şekli öğrenme stilimizi belirler: Görme, işitme, dokunma vb. doğru öğrenme stilimizi keşfetmek eğitim başarımızı belirler.  

Farklı Öğrenme Stilleri Nelerdir?

Her bireyin başarılı olacağı öğrenme tekniği bir diğerinden farklıdır. Bu farklılıklar öğrenme stilimizi belirler. Doğru öğrenme stilimiz çoklu da olabilir. Genel olarak öğrenme stilleri: Görsel öğrenme, işitsel öğrenme, kinestetik öğrenme ve sözel öğrenme olarak gruplandırılır.

Öğrenme Stilleri Testi Nasıldır?

Öğrenme stillerini bilmek eğitim-öğretim faaliyetleri açısından önemlidir. Bireyin-öğrencinin öğrenme stilini belirlemek için sayısız test üretilmiştir ve uygulanmaktadır. Bu testler öğrenme alışkanlıkları gözlemlenen kişilerin ortak davranışları baz alınarak hazırlanır.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years