Haritacılık Nedir?
-Ülkemizde haritacılığın önemi giderek artmaktadır. Belirlenmiş bir kullanım amacı için, yeryüzünün veya bir parçasının kuşbakışı görünümünün belirli bir orana göre küçültülerek, bir düzlem üzerinde gösterilmesi ile ilgili çalışmaları yönlendiren bilim dalına haritacılık denilir.
Harita Biliminin Gelişimine Katkı Sağlayan Bilim Adamları;
Çok fazla, gerçekten çok fazla kişi var
bu nedenden dolayı sorun olmazsa örneğinn..
Türk/müslüman insanlar arasından haritacılığa katkıda bulunan bilim adamlarını saymak istiyorum
Kaşgarlı Mahmud: Divanü Lügat-it-Türk eserinde 1416 yılında İbrahim katibi adında harita çizmiştir.
İbrahim Mürsel: Türk denizcisi uzun yıllar boyunca Akdeniz’de yelken açmıştır. Uzun yıllar boyunca edindiği tecrübe sayesinde Akdeniz haritasını çizmiştir. 1460 yılında Güney Avrupa haritasını çizecek kadar bilgi sahibi olmuştu. Masallar ve Ülkeler adlı yapıtında birbirlerinden farklı dünya üzerinde 20 yerin haritası bulunmuştur.
Piri Reis: Şüphesiz haritacılık konusunda tüm dünyaya rehberlik etmiştir. Çizdiği dünya haritası bugünkü gerçek haritayla neredeyse eşleşmiştir. 1567 yılında dokuz ceylan derisi üzerine çizdiği haritalar bugün Topkapı Müzesi’nde sergilenmektedir.
Matrakçı Nasuh: Haritaları minyatür halinde gösteren ilk ressam olmuştur. 16. yüzyıla ait Anadolu haritasını minyatür üzerinde çizmiştir.
Şeydi Ali Reis: Yeryüzünün yuvarlak olduğunu ve dağların engel teşkil etmediği saptamalarda bulunmuştur.
Ali Macar Reis: 16. yüzyıllarda Osmanlı denizcilerinden olup yedi haritadan oluşan atlası çizmiştir. Atlasta bulunan haritalar Karadeniz, Doğu Akdeniz ve Ege Haritası, İtalya Haritası, Batı Akdeniz, İber Yarım Adası, İngiliz Adaları, Atlantik Kıyıları, çizerek katkıda bulunmuştur.
Mehmet Aşk: Türk denizcilerden olan Mehmet Aşık 1555 yılında dünyaya gelmiştir. Dünya görünümlü Menazır-ül Avalim adlı haritasını 1595 yılında çizmiştir. 1590 yılında çizdiği Akdeniz haritası bugün Venedik’te Correr Müzesi’nde bulunmaktadır.
Katip Çelebi: Girit seferine katılarak harita çizimini öğrenmiştir. Önemli dünya haritası olan Cihannüma haritasını çizmiştir. Cihannüma, Keşf-üz-Zunun eserleri olarak ikisi bir çok kişiye sunulmuştur. Kozmoğrafya adındaki kitabını yayınlamıştır.
Evliya Çelebi: Dünyada bir çok ülke ve şehir gezdi. Sayısız savaşlara katılarak dünyaca ünlü gezgin olmuştur. 6000 sayfalı 10 cilt halinde haritacılığa katkıları olmuştur. Gezdiği yerleri harita haline dökmesi sonucunda abartılı anlatımları eserlerine gölge düşürmüştür.
İyi Dersler İyi Çalışmalar Dilerim:)