Soru:
İzdüşüm alanı nerede en geniş
Cevap:
Yeryüzü şekilleri
Ova
Ova Çevrelerine göre çukur alanlarda yer alan, çoğunlukla alüvyal topraklarla örtülü olan düz araziler ova olarak adlandırılır. Ovalar tarım yapılmak için oldukça uygun alanlardır. Bu sebeple tarım faaliyetleri ovalar üzerinde sürdürülür.
Göl
Karalarda çöküntü alanlarının su ile dolması sonucu oluşan alanlara göl ismi verilmektedir. Göller tatlı, tuzlu, derin, geniş, sodalı, kükürtlü ve birçok farklı özellikte bulunabilmektedir. Dağların üzerinde de bulunan göller olabilir.
Vadi
Vadi Akarsuyun çok uzun yüzyıllar boyunca yatağını aşındırarak oluşturduğu genel olarak v şeklindeki yeryüzü şekillerine verilen isim vadidir. Vadiler oldukça önemli yer şekilleri içinde yer alır.
Plato
Plato Bulundukları alana göre daha yüksekte olan düzlük yer şekillerine Plato adı verilir. Günlük hayatta Yayla olarak bilinen alanlarda plato yer şekillerine örnek oluşturur. Yüksek düzlük alanlarda olduğu için buralarda da tarım yapılması mümkündür. Ayrıca plato hayvancılık yapılan alanlardır.
Irmak
Belli bir yatak boyunca akan ve daha sonrasında deniz, göl gibi büyük su kütlelerine dökülen büyük akarsulara ırmak denir. Yağmurların ve eriyen kar sularının ve kaynaklarda meydana gelen suların yeryüzünde eğim boyunca akmaya devam eder. Bu sular buldukları göl ya da denize dökülür. Türkiye'de bulunan önemli akarsular; Kızılırmak, Yeşilırmak, Aras, Asi, Büyük Menderes, Küçük Menderes, Seyhan, Ceyhan, Fırat, Dicle, Sakarya, Gediz, Delice, Manavgat, Murat, Ergene Nehri Türkiye'nin en önemli nehirler arasında yer alır.
İzdüşüm nedir??
İzdüşüm alan; yeryüzü şekillerini göz ardı ederek yapılan hesaplamadır. Dolayısıyla izdüşüm alanı hesaplanırken bütün dağ, akarsu, plato gibi yeryüzü şekilleri düz kabul edilir
Doğu Karadeniz Bölgesinde İzdüşüm alanı en geniştir.
Doğu karadeniz Bölgesinde dağlar en çok orada bulunur. Dağlarım arasında göller bulunur.
Cevap: Doğu Karadeniz Bölgesi