10. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde "taşlamak” sözcüğü mecaz anlamda kullanılmıştır? A) Kaynağın çıkıntı yerlerini taşlamışlardı. B) Meyveleri düşürmek için taşladılar. C) Beni sözlerinle taşlasan da vazgeçmem. D) Kot pantolonları taşlayarak ağartmışlar. Insan hayatında sözcüklerin önemi ve işlevi büyüktür. Sözcük dağarcığımızda ne kadar çok sözcük biriktirebilirsek o kadar geniş düşünebiliriz. 11. Bu parçada aşağıdakilerden hangisi vurgulanmaktadır? A) İyi bir söz dağarcığına sahip olmak, kişilerin bakış açısını zenginleştirir. B) Söz dağarcığımız bizi geleceğe taşımalıdır. C) Söz dağarcığı geniş insanlar birçok arkadaş edinebilir. D) İyi bir söz dağarcığı iyi bir toplum oluşmasını sağlar. 12. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde, basit zamanlı eylem vardır? A) Amasya'daki müzeleri de gezecekmiş. B) Her zaman işin kolayına kaçıyordu. C) Misafirlerle tek tek ilgilenmiştik. D) Bana göre biraz daha sabretmelisin.
Çocuklarımızı önemseyerek ve onların düşüncelerine değer vererek onlara aşılayacağımız en önemli duygu, özgüvendir. Sadece bu bile onlara ömür boyu yetecek bir sermayedir. Çünkü kendine güveni olmayan insan, kendinden bile korkar ve korkular üzerine kurduğu hayatını zindan eder. 7. Bu parçanın anahtar kelimeleri aşağıdakilerden hangisidir? A) Değer verme - özgüven - önemsemek B) Önemsemek - insan - sermaye C) Sermaye - hayat - özgüven D) Ebeveyn - çocuk - korku 8. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde ilk kelime zarf görevindedir? A) Yavaş gidip herkesi de yavaşlatıyor. B) Yaşlı adamın yorgunluğu yüzüne vurmuş. C) Güneşli sabahlara hasretiz Karadeniz'de. D) Renkli boncuklarla bezenmiş duvarlar. 9. Aşağıdaki cümlelerin hangisinde karşılaştırma yapılmıştır? A) Mizah dergilerinden eskisi gibi keyif almıyorum. B) Bu, gelecekte bir kuşak sorunu haline gelir. C) Kitap okurluğuna küçük yaşlarda alışılmalıdır. D) Her biri kendine özgü bir tavır içindeydi.
2. Alet işler, el övünür. Etken Edilgen Sonuçlar dün açıklandı. Bu saatte eve dönme. Etken Edilgen Geçişli Geçişsiz 1. Çıkış 2. Çıkış 3. Çıkış 4. Çıkış Tabloda verilen cümleler özne - yüklem ilişkisine gö- re değerlendirildiğinde doğru çıkış hangisi olur? A) 1. B) 2. C) 3. D) 4.