Cevap:
1
NOHUT BÜLTENİ
ARALIK 2019
DÜNYADA MERCİMEK
Baklagillerin önde gelen çeşitlerinden olan mercimek sadece insan beslenmesi açısından
değil, samanındaki protein değeri ile hayvansal gıdalardaki protein açığının
kapatılmasında (1 ton baklagil sapı, 8 ton tahıl sapına eşittir) önemli protein
kaynaklarından biridir. Baklagiller içinde en yüksek protein değeri mercimekte
bulunmaktadır.
Mercimek dünya üzerinde genellikle ılıman ve subtropik iklimlerde yetiştirilmektedir.
Dünya mercimek üretiminin %43’ü Asya, %48’i Amerika, %4’ü Okyanusya, %3’ü ise
Afrika kıtasında yapılmaktadır. Ülkemizde ise Karadeniz bölgesi hariç her yerde
yetiştirilebilmektedir.
Grafik 1. Dünya 2017 yılı mercimek üretim alanları ve üretim miktarı ülkeler arası
dağılımı (FAOSTAT)
Mercimek üretim alanlarının dağılımı Mercimek üretim miktarının dağılımı
Ülkemiz mercimek üretimi açısından 2017 yılı rakamlarına göre dünya sıralamasında
Kanada ve Hindistan’dan sonra 3. sırada yer almaktadır. Alan sıralamasında ülkemizden
önce yer alan Kazakistan ve ABD verim düşüklüğü nedeni ile üretim sıralamasında
ülkemizden sonra yer almaktadır. 2017 yılında 430 bin tonluk üretimimiz 2018 ve 2019
yıllarında iklimsel koşullar nedeni ile 310 bin tona gerilemiştir.
Alan bakımından 40. sırada yer alan Yeni Zelanda 2.222 tonluk üretimle 28., verim
bakımından 260 kg/da ile birinci sırada yer almaktadır. Türkiye ise verim bakımından 7.
sırada yer almaktadır.
Kanada
Hindistan 38%
25%
ABD
6%
Kazakistan
5%
Türkiye
4%
Avusturalya
4%
Nepal
3%
Rusya
3%
Bangladeş
2%
İran
2%
Suriye
2%
Etiyopya
2%
Çin
1% Diğer
3%
Kanada
49%
Hindistan
16%
Türkiye
6%
ABD
5%
Kazakistan
4%
Nepal
3%
Avusturalya
3%
Rusya
3%
Çin
2%
Etiyopya
2% Diğer
3%
MERCİMEK BÜLTENİ
Açıklama:
Benden bukadar bu arda beni en iyi seçermisin