Açıklama:
.
Döşeme Bölümü: Her masal bir tekerleme ya da deyimle başlar. Bu kısma masalın döşeme bölümü denir. Okuyucu masal dinlemeye hazırlanır. Masallarda gördüğümüz olağanüstülükler bu bölümde baş gösterir.
Örneğin;
“Evvel zaman içinde, kalbur saman içinde; pireler berber, develer tellal iken, ben anamın beşiğini tıngır mıngır sallar iken” diye başlayan masalları hepimiz biliriz. İşte bu bölüme, “döşeme” ismi verilir. Masala başlarken, pireler çoktan berber, develer tellal olmuştur.
Serim Bölümü: Masallarda döşeme bölümünden hemen sonra serim bölümü gelir. Bu bölümde, masalın kahramanları ve olaylar hakkında kısa bilgiler verilir.
Mesela;
“Devler ülkesinde, Mary isminde sevimli bir kız yaşarmış” gibi…
Düğüm Bölümü: Düğüm bölümü ise masalın en uzun ve detaylı bölümüdür. Masalda geçen olaylar, ayrıntılarıyla birlikte bu bölümde anlatılır.
Çözüm Bölümü: Çözüm bölümüne tüm düğümler çözülür, masalda iyiliği temsil eden kahramanlarımız mutluluğa kavuşur. Masaldaki kötü karakterlerse ya cezalandırılır ya da iyi birer kişiliğe dönüşür. Masallarda mutlaka iyiler kazanır, kötüler kaybeder.
Dilek Bölümü: Masalın sonunda iyi dileklere yer verilir ve masal bitirilir. Bu bölüme ise masalın son dilek bölümü denir.
Örneğin;
“Onlar ermiş muradına, biz çıkalım kerevetine” gibi.
Kerevet: Oturmak veya yatmak için tahtadan yapılmış yüksekçe sedir.