Soru: Rönesans ve barok mimarisi arasındaki farklar nelerdir?

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

Rönesans Mimarisi Özellikleri Nelerdir?

Rönesans mimarisinin özellikleri ihtişamını Roma İmparatorluğu döneminde yapılan mimari sanatlardan alır. Vitruvius tarafından kaleme alınan 10 ciltlik “De architectura” isimli eserle birlikte popülerliği artan mimari akım, simetri ve oranla ilgili anlayışı değiştirmede başarılı olmuştur. Altın Oran kavramının temelleri Rönesans döneminde atılırken, döneme ait yapıların özelliklerinden bazıları şu şekilde sıralanabilir:

Mimari tasarımlarda sayısal oranlar baz alınmıştır.Dış görünüşler geometrik şekillerden oluşmuştur.Antik mimaride örneklerine rastlanan klasik elemanların kullanımı yaygınlaşmıştır.Bileşik tonoza geçiş yaşanmıştır.Daire ve kare form klişe planları tercih edilmiştir.Taş, mermer ve tuğla kullanımı eserlerde artmıştır.Yarım daire kemerler kendisine yer bulmuştur.Işıklandırmada yönlendiricilik tercih edilmiştir.Sadece dini yapılarda değil, köşk ve sosyal binalarda da Rönesans tasarım etkisi gözlenmiştir.

barok mimari özellikler;

alışılagelmiş biçimlerinden kopararak kullanıyordu. Barok yapıların ihtişamı ve coşkusu ile insanları etkilemesi için mimarlık, heykel sanatı, resim hatta neredeyse bütün plastik sanatlar hep birlikte çok yoğun bir biçimde kullanılmıştır.

Barok mimari özellikleri:Oval ve eğrisel formda bezemelerin ön plana çıkarılması ve yine kıvrımlı ve hareketli formlarda tasarlanan duvarlar… Öyle ki ziyaretçiler duvarları bazen hareket ediyormuş gibi görmekteydi.Dramatik ışık kullanımı ile iç cephede sergilenen resimlerin ve süslemelerin ruhani etkisinin arttırılmasıBarok akımını benimseyen mimarların, ışığın çok karanlık ve çok aydınlık formlarını aynı mekanda kullanarak oluşturdukları zıtlığa “chiaroscuro” denmektedir.Duvarları, tavanları süsleyen, dini konuları ele alan, optik yanılsamalar ile algıyı yönlendiren yoğun dramatik çizimlerResimler ve heykellerin harmanlanmasıAltın varaklı tavanlar ve duvarlarOval biçimde veya madalyon şeklindeki geniş merdiven sahanlıklarıKubbeler (Rönesans mimarisinde de kubbeler çok önemlidir). Rönesans hakkında daha fazla bilgi edinmek için Rönesans mimarisi yazımızı kesinlikle okumalısınız.Sarmal SütunlarOrtaçağın en ölümcül hastalığı olan Veba salgınının bitişine ithafen dikilen Veba SütunlarıKonkav ve konveks cephelerYarım kalmış, bilerek tamamlanmamış mimari unsurlar

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years