Soru: Nutuk’u, niçin güzel ve etkili konuşma örneği olarak gösterebileceğimizi aşağıdaki şıklara göre Nutuk’tan yapacağınız örnek alıntılarla destekleyerek açıklayınız: a) Konuşmayı yapana ilişkin, b) Ethos- Pathos- Logos- Karios’ a ilişkin, c) Kültüre, topluma, tarihe ilişkin, d) Geçmişten alınan miras ve geleceğe bırakılan mirasa ilişkin.

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

Merhaba!

Açıklama:

A)  Konuşmayı yapana ilişkin;

  • Nutuk'u yazan Atatürk'tür ve kendisi bizzat yaşamış olduğu tarihsel olayları yazmıştır.
  • "Efendiler, ben bu kararlann hiçbirinde isabet görmedim. Çünkü, bu kararların dayandığı bütün deliller ve mantıklar çürüktü, esassız idi."

B) Ethos- Pathos- Logos- Karios’ a ilişkin;

  • Ethos-Pathos-Logos retoriğin temel unsurlarıdır. Bunların nutuk (söylev) gibi ikna sanatında da kullanıldığını görebiliriz.
  • Etkili konuşmanın özünü oluşturan retorik, ikna sanatının da temelidir.
  • Nutuk kitabı bir söylev türüdür. Söylev ise dinleyicilere belli bir fikri/duyguyu aşılamak için söylenen sözlere denir.
  • Örnek alıntı; "Halbuki Türk'ün haysiyet ve izzetinefis ve kabiliyeti çok yüksek ve büyüktür. Böyle bir millet esir yaşamaktansa mahvolsun evladır! Dolayısıyla, ya istiklal ya ölüm!

C) Kültüre, topluma, tarihe ilişkin;

  • "Tam bağımsızlık denildiği zaman, bittabi siyasi, mali, iktisadi, adli, askeri, kültürel vs. her hususta tam bağımsızlık ve tam serbestlik demektir. Bu saydıklarımın herhangi birinde bağımsızlıktan mahrumiyet, millet ve memleketin hakiki manasıyla bütün bağımsızlığından mahrumiyeti demektir."
  • "Milli topraklanmızın düşmanlardan tamamıyla kurtanlması , milli sınınmız dahilinde siyasi, mali, iktisadi, askeri, adli, kültürel tam bağımsızlığımız esası kabul edildiği takdirde müzakerelere ginneye hazır olduğumuzu beyan ederim."

D) Geçmişten alınan miras ve geleceğe bırakılan mirasa ilişkin;

  • "Bugün ulaştığımız netice, asırlardan beri çekilen milli musibetlerden doğan uyanışın ve bu aziz vatan ın her köşesini sulayan kanların bedelidir. Bu neticeyi, Türk gençliğine emanet ediyorum."
Cevap:

A) Konuşmayı yapana ilişkin;

Türkiye Cumhuriyeti devleti kurucusu ulu önder Mustafa Kemal Atatürk’ün Türk halkına devleti nasıl kurduğunu anlattığı Nutuk güzel ve etkili konuşma örneği olarak gösterilmektedir.

"Efendiler, ben bu kararların hiçbirinde isabet görmedim. Çünkü bu kararların istinâd ettiği bütün deliller ve mantıklar çürüktü, esassız idi. Hakikat-i halde, içinde bulunduğumuz tarihte Osmanlı Devleti’nin temelleri çökmüş, ömrü tamam olmuştu. Osmanlı memleketleri tamamen parçalanmıştı. Ortada bir avuç Türk’ün barındığı bir ata yurdu kalmıştı. Son mesele, bunun da taksimini temînle uğraşılmaktan ibaretti."

B) Ethos- Pathos- Logos- Karios’ a ilişkin,

Ethos, Pathos, Logos, ve Karios ikna teknikleri ile ilgili kavramlardır. İkna yöntemleri açısından Mustafa Kemal’in 76 ikna tekniğinden 67’sini kullanmıştır. Mustafa Kemal’in birçok ikna tekniğinden yararlanarak yazdığı Nutuk adlı çalışması ulu önder Mustafa Kemal Atatürk'ün ne denli ikna edici bir lider olduğunu göstermektedir.

"Bir an için bu kararın tatbikatında adem-i muvaffakiyete dûçâr olunacağını farz edelim! Ne olacaktı? Esaret!"

C) Kültüre, topluma, tarihe ilişkin,

"Ben milletimin vicdanında ve geleceğinde hissettiğim büyük gelişme kabiliyetini, bir milli sır gibi vicdanımda taşıyarak, yavaş yavaş bütün bir topluma uygulatmak mecburiyetinde idim."

D) Geçmişten alınan miras ve geleceğe bırakılan mirasa ilişkin

"Bugün vasıl olduğumuz netice asırlardan beri çekilen millî musibetlerin intibahı ve bu aziz vatanın her köşesini sulayan kanların bedelidir. Bu neticeyi Türk gençliğine emanet ediyorum."

Mustafa Kemal ATATÜRK

  • Nutuk nedir kısa bilgi sorusunun cevabı için aşağıdaki linke bakılabilir.

        https://eodev.com/gorev/3466810

        #SPJ2

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years