Açıklama:
Marmara'da Buğday: Kurak yerlerde halkın geçim kaynağı olan buğday, Trakya bölümünde yetiştirilmektedir.
Arpa: Tıpkı buğday gibi kurak bir iklim seven arpa, Trakya’nın iç kesimlerinde yet
iştirilmektedir.
Mısır: Mısır tarımı, Güney Marmara bölümünde daha sık yapılmaktadır. Türkiye'nin mısır üretiminde önemli bir yer tutan bu bölge, Karadeniz ile birlikte toplam üretimin %75’ini karşılamaktadır.
Yulaf: Kocaeli, İstanbul, Çanakkale, Balıkesir, Tekirdağ ve Kırklareli gibi iller, Türkiye yulaf üretiminin ortalama %60’ını gerçekleştirmektedir.
Patates: Başta Balıkesir, Kocaeli, Bursa ve Sakarya olmak üzere Marmara’daki çoğu ilde patates yetiştirilmektedir.
Soğan ve Sarımsak: Yıllık kuru soğan üretiminin büyük bir bölümü Güney Marmara’dan karşılanmaktadır. Sarımsak ise bölgedeki bütün illerde üretilmektedir.
Domates: Balkan ülkelerinden sonra ülkemizde ilk kez Güney Marmara’da yetiştirilen domates, dış ticaret yapılan tarımsal ürünlerin başında gelmektedir.
Fındık: Fındık üretiminde Doğu ve Orta Karadeniz başta gelse de Güney Marmara’da da fındık üretilmektedir.
Zeytin: Marmara Bölgesi, zeytin ağacı fazlalığı açısından Ege Bölgesi sonrasında ikinci sırada gelmektedir. Güney Marmara, Doğu Marmara ve Trakya kesimlerinde zeytin üretimi yapılmaktadır.
Turunçgiller: Türkiye’deki turunçgil ağaçlarının %1.5 kadarı Güney
Doğu Anadolu da
Doğu Anadolu Bölgesi'nde çiftçilik faaliyetlerinin büyük bir bölümü hayvancılıktan oluşur. Coğrafi şekillerin ve iklimin etkisiyle tarıma elverişli olan alanlar bölge yüz ölçümünün yaklaşık olarak %10'luk kısmı içerisinde yer alır. Doğu Anadolu Bölgesi'nde genel olarak tahıl ekimi yapılır. Baklagiller başta olmak üzere; şeker pancarı, pamuk, lahana, patates, kayısı ve az miktarda da tütün yetiştirilmektedir.
Doğu Anadolu Bölgesi, engebeli arazilerden ve yüksekliği fazla olan yer şekillerinden oluştuğu için tarımsal faaliyetlere elverişli değildir. Yer şekilleri ve ikliminden dolayı tarımsal faaliyetler yalnızca bölgenin çöküntü ovalarında gelişmiştir. Elbistan, Van, Elazığ, Muş ve Malatya ovalarında tarımsal faaliyetler yoğundur. Ekili alanların çoğunluğu buğday ve arpa yetiştirilmesi için ayrılmıştır. Arpa, buğdaya göre daha düşük derecelerde sıcaklığa ihtiyaç duyduğundan daha çok tercih edilmektedir. Yükseltinin fazla olduğu yerlerde arpa ekimi sıklıkla tercih edilmektedir. Erzurum-Kars bölümünün yüksek bölgelerinde arpa ekimi yaygın şekilde yapılır. Buğday-çavdar karışımı ekimler bölgede geniş yer tutar. Buğday ve çavdar ekimi geniş bölgelere yapıldığı için tarım teknolojilerinden yararlanılır. Engebeli araziler makine kullanımına uygun olmadığı için tarımda makineleşme Doğu Anadolu Bölgesi'nin geneli için uygun değildir.
en iyi secer misin