Soru: İslamiyetten önce ve islamiyetten sonra siyasi, sosyal ve kültürel alanda 4 adet farklarıbu ödevimiz yarın okul var acil

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

İslam devletleri siyasal, sosyal ve kültürel hayatlarında Araplardan birkaç sistem almış ve kullanmaya çalışmıştır. Ülke çeşitli bölge ve eyaletlere ayrılmış ve buraların yönetimi için hanedan soyundan gelen bireyler atanmıştır. Merkezi otoriteye önem verilmiş ve merkezi yönetim gelişmiştir. Hukuk alanında daha çok Türk gelenek, görenek, örf ve âdetleri etkili olsa da alınan kararlar İslam Hukukuna da uygun alınmaya çalışılmıştır. Gayrimüslimlere devlet memuru olma gibi yüksek görevler verilmemiştir. Ordu güçlenmiş ve orduya İslam milletlerinden askerler alınmıştır. İslamiyet'ten sonra Türkler özellikle bilimde çok gelişmişlerdir. Bilim ve sanat konusunda o dönemlerde Türk ve İslam devletleri lider olmuştur. Yani İslamiyet'e geçmenin Türk ve İslam devletlerine birçok yararı olmuştur.

yararım dokunduysa en iyiy seçermisin

Cevap:

Cevap:

Türkler, Abbasi Devleti ile kurdukları ilişkiler sayesinde İslam’ı tanıyan millet olmuştur. Abbasiler ile Horasan Bölgesi’nde komşu olan Türkler, Arap Müslümanların yanında yer alarak ortak düşman olan Çinliler ile mücadele etmişlerdir. Bu işbirliği Talas Savaşı’nda da kendini göstermiştir.

Talas Savaşı’nın sonuçlanmasıyla kazanılan zafer akabinde Türkler, Müslümanların sosyal ve kültürel hayatından etkilenmeye başlamıştır. Bunda komşuluk ilişkileri, düğünler, ticari faaliyetler etkili olmuştur. Daha sonra İslamı kabul ederek Müslüman olan Türkler, dünyaya nizam verme konusunda cevval tavır takınarak İslamın sınırlarının genişlemesinde etkin rol oynamış ve zaferler kazanmışlardır.

Siyasi değişimler:

Devleti yöneten hükümdarlar; han, hakan gibi çeşitli unvanlar dışında halife sultan gibi unvanlar da almaya başlamışlardır.

Türkler, İslamiyet adına fetihler yapmışlardır. Bunun sayesinde de Türkler, İslamiyet’i bayrağını oldukça fazla yerde dalgalandırdılar.

Sosyal değişimler:

Türkler geleneklerini, göreneklerini, örf ve adetlerini İslam dinine göre uyarladılar.

Ayrıca namaz kılmaya, kılık kıyafetini değiştirmeye, kız alıp vermede düğünlerde geleneklerini değiştirmiştir.

Hukuk kurallarının yanı sıra Şer’i hukuku da kullanmaya başlamışlardır.

Kültürel değişimler:

Arap harflerini, Arap edebiyatını almaya ve kullanmaya başladılar.

Kültürel anlamda da İslam dininin oldukça etkisi altında kalmışlardır. Buna göre de kültürel ögeler şekillenmiştir.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years