Soru: Sevr Antlaşması ile ilgili bilgi veriniz uzun olsun lütfenboş yazanlar bildirilir⭐yorumlarda konuşmak isteyen army varsa yazsın :)​

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

açıklamada

Açıklama:

Sevr Antlaşması, I. Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri ile Osmanlı İmparatorluğu arasında 10 Ağustos 1920’de Sevr banliyösünde bulunan Seramik Müzesi’nde imzalanmış antlaşmadır.Osmanlı İmparatorluğu konusundaki kararların çoğu Londra Konferansı’nda verilmiş, San Remo’da onaylanmış ve 10 Ağustos 1920’de Sevr’de bir antlaşma olarak imzalanmıştır. Bütün barış antlaşmaları içinde en son tamamlanan, Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan barış olmuştur.Sevr Antlaşması, Paris Barış Konferansı tamamlayan barış antlaşmalarının en sonunusudur. Birinci Dünya Savaşı’nın galip gelenleri ile Osmanlı Hükümeti arasında imzalanmış bir antlaşmadır. Bu antlaşma Batılı Devletler açısından bir tasfiye planıdır ve Osmanlı toprakları üzerinde yeni bir coğrafya oluşturma girişimidir.

Galip devletler kendi aralarında müzakere edip sonuca varmışlar, bunun sonucunda da belirledikleri barış metnini Osmanlı Hükümeti’ne bildirmişlerdir. 1919 yılının Haziran ayında, Damat Ferit Paşa, Paris’e çağırılıp Türkiye’nin görüşleri alınmak üzere dinlenmişse de, Fransa ve İngiltere tarafından, Osmanlı Hükümeti’nin istek ve düşünceleri kabul edilmemiştir.

1920 başlarında İngiltere Fransa’nın Suriye üzerindeki emellerine karşı çıkmaktan vazgeçince iki Müttefik artık yenik Osmanlı Devleti’ne kabul ettirecekleri koşullarda anlaşmışlardır. Bunun sonunda da aralarında şöyle bir antlaşma yaptılar:

İmparatorluğun Arapça konuşulan bölümleri iki Avrupalı devlet tarafından paylaşılacak, İngiltere, Filistin ve Mezopotamya’yı elinde tutmaya devam edecekti.

Arabistan, İngiliz etkisi altındaki hükümdarlarla bağımsız olacaktı.

İngiltere Mısır’ı ve Körfez kıyılarını elinde bulundurmaya devam edecekti.

Lübnan’da içinde olmak üzere Suriye Fransa’nın olacaktı.

Ürdün dahil olmak üzere Filistin; Lübnan dahil olmak üzere Suriye ve Irak, ileride bağımsız olacaklardı.

Oniki Ada dışında Ege adalarının çoğunu ve Trakya, Yunanistan’a bağlanmıştı.

İzmir beş yıl Yunan idaresinde kalacak, ondan sonra bölgede halkoylaması yapılacaktır; bunun sonucunda da bölgenin Yunan Krallığı’na geçmesi bekleniyordu.

Çanakkale Boğazı uluslararası denetimine bırakılmıştı ve İstanbul’la birlikte, Türkiye’nin Hristiyan azınlıklara iyi davranmasını garanti etmek üzere müttefiklerce rehin tutuluyordu.

Doğu Anadolu’da Ermenistan’a bağımsızlık verilmesi, güneyde de Kürdistan’ın kurulması kararı verildi.

Türk maliyesi İngiliz, Fransız ve İtalyan denetimi altına sokulacaktı.

Türkçe konuşulan Anadolu’nun geri kalan bölümü Osmanlı padişahı yönetiminde sözde bağımsız olacaktı.

Londra’da ve San Remo’da 1920’nin ilk yarısında üzerinde anlaşılan ve Osmanlı Hükümeti’ne dikte edilen koşullar bunlardı.

Sevr Antlaşması Neden Geç İmzalandı?

Bütün barış antlaşmaları içinde en son tamamlanan, Osmanlı İmparatorluğu ile yapılan barış olmuştur. Ateşkesten sonra Clemenceau ile Lloyd George arasında gayri resmi konuşmalarla başlayan süreç önemli konularda karara varmak için on altı ay sürmüştür. Ayrıca, diğer konuları görüşüp anlaşmayı imzalamak için de dört ay daha geçmiştir.

Lloyd George’un başlangıçta sadece bir haftada tamamlanacağını söylediği antlaşmanın imzalanması yaklaşık iki yıl sürmüştür. Bu uzun gecikme nedeniyle çeşitli durumlar ortaya çıkmış ve sonuçta anlaşmanın koşullarından daha önemli olacak kararların alınması gerekmiştir.Sevr Antlaşması’nın geç imzalanmasının altında yatan nedenleri şu şekilde sıralayabiliriz:

İngiltere ve Fransa arasındaki eski sömürge rekabetinin bir kez daha ortaya çıkması

Suriye, Filistin ve Irak bölgelerinde yaşanan gerginlikler

İngiltere için Osmanlı Devletine karşı yapılan savaş oldukça pahalıya mal olmuştu. Bu yüzden de, yapılacak olan barış antlaşması ile İngiltere daha fazla pay elde etmek istiyordu

İngiltere’nin Hindistan’a olan hayati ulaşım ve iletişim hatlarının güvence altına almak istemesi ve bu nedenle boğazların yönetimini uluslararası bir komisyona vermek istemesi

Fransa açısından Anadolu’da bulunan Yunan varlığın sorun olması

İngiltere’nin Akdeniz’de İtalyanlara karşı Yunanlıları desteklemesi

Anadolu’da Mustafa Kemal Paşa tarafından direniş hareketlerinin başlatılması

İtilaf kuvvetlerinin güvenliğini tehdit eden bir durumda işgal hakkı tanıyan 7. Madde’ye başvurarak Anadolu’da işgalleri genişletmesi

Türk milletinin işgalci devletlere karşı göstermiş olduğu şiddetli tepki

Rusyanın savaştan erken ayrılmak zorunda kalması

Savaştan çekilen Bolşevik Rusya’nın, Türkiye’ye destek vermesi

Yunanlılara İzmir ve bölgesinin verilmesi sonucu İngiltere ve İtalya arasında yaşanan anlaşmazlıklar

Sevr Antlaşması Nerede İmzalandı?

10 Ağustos 1920’de Fransa’nın başkenti Paris’in 3 km batısındaki Sevr banliyösünde bulunan Seramik Müzesi’nde imzalanmış antlaşmadır.

Sevr Antlaşması, Osmanlı İmparatorluğu delegelerine Paris’te imzalatıldı. İtilaf Devletleri’nin 26 Nisan 1920’de Spa Konferansında kararlaştırdığı ve 11 Mayıs’ta İstanbul Hükümeti’ne tebliğ ettiği metni, Damat Ferit Kabinesi 20 Temmuz’da imzalamaya karar vermişti.

Cevap:

bende bu bilgiler var sadece umarım işine yarar

answer img
answer img

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years