Cevap:
^•^MÉRHÂBÂLÂR^•^
⚠️İslamiyet öncesi dönemi ve ürünlerini öğrenelim.
İslamiyet öncesi dönem nedir?
=>İslamiyet öncesi Türk edebiyatı, M.Ö. 4000'li 3000'li yıllardan başlayarak Türklerin İslamiyeti kabul ettiği XI. yüzyıl ortalarına kadar sürer. Bu uzun dönemin Köktürkler'e ait yazılı anıtların ortaya konduğu M.S. VI. yüzyıla kadar olan bölümü sözlü edebiyat dönemi olarak adlandırılır.
Sözlü edebiyat nedir?
=>Sözlü edebiyat ürünleri, daha yazının bulunmadığı dönemlerde, dinsel törenlerde üretilmeye başlanmış, kuşaktan kuşağa aktarılarak yaşatılmıştır. Edebiyat türleri içinde ilk doğan tür olan şiir, sözlü edebiyatın anlatımında önemli bir rol oynar. İslamiyet öncesi Türk edebiyatında da şiirin önemli bir yeri vardır.
İslamiyet öncesi dönemi ürünleri nelerdir?
=>İslamiyet öncesi sözlü dönem ürünleri koşuk, sagu, sav ve destanlardan oluşur. Aşk, yiğitlik, doğa sevgisi konularında söylenmiştir. Şölenlerde kopuz eşliğinde söylenen şiirlerdir. 7'li hece ölçüsüyle söylenir.
Bu ürünlerin ne olduğunu bilelim.
Koşuk nedir?
=>Koşuklarda genellikle aşk, doğa ve kahramanlık konuları işlenmiştir. Çalgı eşliğinde söylenen koşuklarda kopuz da çalınır. Kopuzdan çıkan sesler koşukların ritmik bir ezgiye sahip olmasını sağlar. Lirik, epik ve pastoral özellikler taşıyan koşuklar eski dönemlerde sığır törenlerinde söylenirdi.
Sagu nedir?
=>Yuğ" adı verilen ölüm törenlerinde ölen kişinin erdemlerini ve onun ölümünden duyulan hüznü dile getiren şiirlerdir.
Sav nedir?
=>Dönemin özlü sözleridir.Bugünkü atasözlerinin ilk biçimi niteliğindedir.
Destan nedir?
=>Milletleri derinden etkileyen olayların, manzum şeklinde anlatıldığı eserlere destan denir. ... Destan milletleri etkileyen durumlarda oluşan uzun anlatılara denilir. Doğal ve doğal olmayan şeklinde iki ayrı gurupta bulunurlar. Dünyada birçok milletin kendi gelenek ve göreneklerine göre destanları bulunur.
#CeoMami#
#GeceninRuhu#