Cevap:
Nemrut: sözlükteki anlamıyla can yakıcı, yüzü gülmez, acımaz, sert tutumlu. Efsaneye göre, Hazreti İbrahim‘i ateşe attıran Babil Hükümdarı Nemrut‘tan adını alan ve Adıyaman il sınırındaki Kahta İlçesi’nde bulunan büyüleyici dağ. Hakkında çeşitli söylentiler olan bu dağın en somut hikâyesi ise Kommagene Uygarlığı’na dayanıyor. Dağdaki eserler Kommagene Krallığı’nın kültürel tabiatına dair birçok ipucu veriyor aslında. Bir tür anıt mezarı donatmak için dikilen heykeller dünyanın antik zamanlardaki iki karşıt kutbunu özetler nitelikte. Bir yanda Yunan ve Roma tanrılarını anlatan eserler diğer yandaysa kadim Doğu geleneklerinin iz düşümünü görmek mümkün.
Güneşin doğuşunun ve batışının en iyi izlendiği tepe olarak adı geçen Nemrut Dağı, üzerinde bulunan Nemrut Heykelleri ya da en bilinen adı Nemrut Harabeleri ile dünyanın sekizinci harikası olarak Unesco Dünya Mirası Listesi‘nde yer alıyor. İki bin yıldır bu dağın tepesinde bulunan dev heykeller, Adıyaman’da hüküm sürmüş Kommagene Krallığı’nın bize en büyük mirası.
Nemrut Dağı Gezisi
Nemrut, Türkiye
En Ucuz Adıyaman Uçak Bileti İçin Tıklayın
Engebeli yollardan geçerek dağın tepesine ulaştığınızda kuzey, doğu ve batı teraslarından oluşan tepe sizi karşılıyor. Kommagene Kralı I. Antiochos‘un kendisi için yaptırdığı anıt mezar, mezar odasının üzerinde kırma taşlardan oluşan bir tümülüs ve tümülüsün üç tarafını çevreleyen kutsal alanlar bulunuyor.
Nemrut Dağı gezinizde tümülüs kelimesiyle sıkça karşılaşacaksınız. Tümülüs iç kısmında mezar bulunan tepe anlamına geliyor. Anadolu ve Orta Asya’dan oldukça uzak Meksika’da da bu tarz mezarlara, yani yığma toprakla oluşturulan tepelere rastlanıyor. Anadolu’da tümülüs denince akla sıklıkla Frigyalılar ve Lidyalılar geliyor.
Tümülüsün etrafında gezerken üst üste yığılmış taşlardan oluşan o meşhur dev heykeller, kabartmalar ve yazıtlar karşımıza çıkıyor. Heykelleri, kartpostallardan ya da Adıyaman tanıtım videolarından hemen hatırlayacaksınız ama şimdiden söyleyelim yaratacağı etkiyi uzun zaman unutamayacaksınız. Tepede bulunan aslan heykeli, yeryüzündeki gücü yani krallığı temsil ediyor. Mitolojide tanrıların habercisi olan kartal heykeli ise göksel olanı, yani tanrısal gücü ifade ediyor.
Açıklama:
iyi dersler ❣️