Orta Asya, zor koşullara sahip bir bölgeydi. Bu anlamda iklimin oldukça karasal ve sert olduğunu, yer şekillerinin oldukça eğimli engebeli ve yükseltinin oldukça fazla olduğunu söyleyebiliriz. Tüm bu çetin koşullar karşısında Türkler de, negatif anlamda etkilenmişler ve Orta Asya'da yaşamanın zor olacağını düşünerek göçebe bir yaşam sürmeye yönelmişlerdir. Yani sabit bir sosyal hayatları, yerleşik hayata uygun olan herhangi bir durumları yoktu ve yaz kış demeden göç ederlerdi.
Açıklama:
Orta Asya hakkında bilgiler vermeye çalışalım:
Yüksek düzlüklere sahiptir.
Dağlarından en ünlü olanı Tanrı Dağları iken, çölleri (Kızıl kum, Karakum, Taklamakan) ile de nam salan coğrafya, yaşam koşullarının zor olduğu bir bölgede konumlanmıştır.
Bozkırların bitki örtüsünü oluşturduğu bu coğrafya, Asya Avrupa bozkırları olarak anılan geniş bir bitki örtüsüne sahip idi. Çünkü bu bölgedeki bozkırlar Doğu Avrupa'nın bozkırları ile tek bir görüntü oluşturabiliyordu.
Orta Asya'nın toprakları verimsiz olduğu için insanlar tarımla ilgilenemezlerdi. Ürün yetişmezdi. Bu nedenle hayvancılık ile geçinmeye çalışırlardı.
Mehmet günde 1 çay bardağı süt içiyorsa 7 günde 7 çay bardağı süt içmiş olur. Ayşe günde 1 su bardağı süt içiyorsa 7 günde 7 su bardağı süt içmiş olur. 1 su bardağı 2 çay bardağına denkse 7 su bardağı 14e eşit olur: 2+2+2+2+2+2+2=14 14+7 ise bize 21 sonucunu verir.