Cevap:
Hac kimlere farzdır?
Hac, bulüğ çağına gelmiş, akıllı kudreti olan müslümanlara farzdır.
İbadetlerde mükellef olmak esastır. Çocukken hacca götürülen çocuk büyüyünce maddi imkanı varsa tekrar hac yapması gerekir. Mükellef olmadan yaptığı hac nafile hac olur.Haccın farzları nelerdir?
Haccın farzları ihram giymek, arafatta vakfe durmak ve kabeyi tavaf etmektir.Kaç çeşit hac vardır?
Hac üç çeşittir.
1- İfrad haccı: Umresiz yapılan hac, kurban vacip değildir.
2-Temettu haccı: Umre ve haccı ayrı ayrı ihramlarla eda etmekti. Kurban vacibtir.
3-Kıran haccı: İkisine birden niyetlenerek umre ve haccı bir ihramda birleştirmektir. Kurban vacibdir. Bu en faziletli hacdır.Hacca ne maksatla gidilir?
Hac farz olan dinin temellerinden biridir. Hacca Allah rızası için gidilir. Hacca ticaret maksadı ile giden tüccar olarak döner, seyahat maksadı ile giden turist olarak döner, Hac görevini yapma niyeti ile giden de hacı olarak döner.
Spor yapmak niyeti ile namaz kılanın namazı nasıl kabul olmuyorsa başka niyetle hacca gidenin de niyeti esastır.Konya’ya, Efes’e giden hacı olur mu?
Konya’ya giden Konya seyahati yapıp mevlanayı ziyaret etmiş olur. Efes hacılığı misyoner oyunudur. Efeste Meryem ana yatmaz. Zemzeme benzetilen şifalı su da yoktur.
Efes turizm merkezi olabilir ama hac merkezi olamaz. Bizim hac merkezimiz Mekke’dir.Hac yılın diğer aylarında yapılabilir mi?
Hac belirli günlerde yapılır. (Bakara:197) Vakit haccın şartlarındandır. Arefe günü Arafat’a çıkılır. Belirlenen görevler yapılır.
Yılın her ayında umre yapılır. Umre ile haccı birbirine karıştırmamak gerekir.Hac döviz kaybı mıdır?
Hac islamın temel şartlarından biridir. Haccın bir çok olumlu tarafı vardır. Zevk için başka ülkelere gidip, para harcamak döviz kaybı olmaz da Hac, döviz kaybı olarak düşünülürse bu iyi niyetli bir davranış olmaz.
Bazılarına istediği ülkeye gitmek nasıl haksa, hac niyeti olana da bu görevi yapması hak olsa gerek. Hacca helal para ile gidilir. Vurgun vurma yoktur. Aksine ihtiyaç sahiplerine hayır yapılarak, sadakalar verilerek hacca gidilir. Dönüşte de hayırlar yapılır, hediyeler sunulur.Hac için engeller nelerdir?
Hac için esaret, hapis, borçluluk, yol emniyetinin olması, hastalık, genç kadın için mahreminin bulunmaması engellerdir. Başka şeyler dünya meşguliyeti, farzın yerine getirilmesine engel değildir.
Hacılığımı koruyamam mazereti olmaz. Hac insanı korur.
Haccı geciktirmekte, mazeret yoksa doğru değildir.
Bulaşıcı hastalığı olan insanlara zarar vermemek esas olduğu için haccı geciktirir.Kadın hacca nasıl gidebilir?
Kadına hac farz ise eşi, kardeşi, babası gibi yakın birisi ile hacca gider. Çok genç değilse emniyetli olan kişilerle gider. Üzerine hac farz olan bir kadın hacdan alıkonamaz. Mezhep taklidi yapılır, gider.
Kadın, yanında gidecek bir yakını olmazsa, vekil gönderir.
Kadının farz olan borcu için kocasının rızası gerekmez. Nafile umre ve hac için gerekir.Kadın hacda görevlerini aksatmamak için hap kullanabilir mi?
Adetli kadın kabeyi tavaf edemez, namaz kılamaz. Görevlerini tam yapmak için hap kullanıp adet kanının gelmesini önleyebilir.
Çünkü adet günleri kanın görülmesiyle başlar.Osmanlı padişahları neden hacca gitmemiştir?
Padişahlar dinde gevşeklik gösterecek durumda değillerdi. O zaman da hac yolculuğu 6 ay sürüyordu. Padişahın, ordunun, milletin başından ve saraydan ayrı kalmasını Şeyhül-İslamlar izin vermemiştir. Devlet idaresi ciddi iştir. Osmanlının düşmanı çoktu. Bunun için Osmanlı padişahları vekil göndermişlerdir.
Hacca gidemeyen ne yapar?
Hacca ailenin ihtiyacı olan bir şeyi satarak gidilmez. Ödemede güçlük çekilecekse borç para ile hacca gidilmez.
Gidemeyen de fazla üzülmemelidir. Bir defa üzerine farz değildir. Ama o kişi hac nasip etmesi için Allah’a dua eder ve hac sevabı kazandıracak sevaplı işler yapar.
Mesela peygamberimiz şöyle buyurur:
– ‘’Cumaya erken gitmek ümmetimin fakirlerinin haccıdır’’ (Ramuz-el Ehadis:198/2)
-‘’İki rekat makbul olan kuşluk namazı Allah yolunda kabul olmuş nafile umre ve hac sevabına denktir. (Age:291/10)Hacca görevli giden hacı olur mu?
Hac mevsiminde orada bulunup haccın farzlarını tam olarak yerine getiren, hac görevini yapmış olur. Ne maksatla olursa olsun gidip ihrama giren, Arafatta vakfe duran ve kabeyi tavaf eden hacı olur.Hacca kaç defa gidilir?
Hac insana bir defa farzdır. Birden fazlası nafiledir.
İslamda bir çok farzlar, vacipler, sünnetler vardır. Bunlarda unutulmamalıdır.
Nafile hac ve umreden daha sevaplı işler vardır.
Nafile hac mı üstündür? Sadaka mı?diye bir din alimine sormuşlar;
Nafile hacdan sadaka daha üstündür cevabını vermiş. Çünkü nafile haccın yalnız sana faydası olur. Sadakanın ise hem sana hem de başkalarına faydası olur diye ilave etmiş.
Farz borcunu ödemek için sırada bekleyen varsa, nafile hac bunun vebalini karşılamaz. Kul hakkı ile hacca gidilmez. Faizli para ile, meşru olmayan kazançla hacca gidilmez.Hacca giden herkes affedilir mi?
İslam kendisinden önceki günahları yok eder, makbul olan hac da önceki günahları yok eder. Kul ve hayvan hakkı hariç ‘’Hacca gider gelirim günahlardan arınır ve cennete giderim’’ düşüncesi yanlıştır. Veya falanca hacca gitti günahsız diye düşünmekte yanlıştır.
Kul temizlenmeden hac onu temizlemez.
Hacca gidecek olan, insanlarla helallaşmalı, ibadet borçlarını ödemelidir.
Başka maksatla hacca gitmek insanı günaha sokar, her hacca giden hacı olmaz. Her hacda günahları affettirmez.Hacca ne maksatla gidilir?
Hac, islamın 5 temel şartından biridir. Böyle olunca hacca Allah emrettiği için ve ibadet maksadı ile gidilmelidir. Hacı desinler, itibar göreyim, kartıma, levhama ‘’Hacı’’ yazdırayım düşüncesi ile hacca gidilmez.
Hz. Peygamber:’’Bir zaman gelecek ki zenginler gösteriş için, orta halliler ticaret için, onların seçkinleri riya için, fakirler ise dilenmek (para kazanmak) için hac ederler’’ buyurmuştur. (Ramuz-el Ehadis:503/8)
İmam-ı gazali de:’’Ahir zaman olunca devlet adamları seyahat, zenginler ticaret, fakirler dilenmek, ham sofular gösteriş için hacca giderler’’ der. (İhya:1/269)
Niyetlerine göre; hacca gidip gelen bir kimse 3 defterden birine yazılır:
1-Seyyah defterine,
2-Tüccar defterine,
3-Hacı defterineBaşkasının yerine hac yapılır mı?
Hacca gidemeyen, bir başkasını hacıya gönderebilir. Bir evlat, hac görevini yapamamış ana babasının yerine hac yapabilir. Veya hac yapıp sevabını ana babasının ruhuna bağışlayabilir.
Biri peygambere: ‘’Babamın hac borcu var, ödeyebilir miyim?’’ demiş,peygamber ona:
-‘’Babanın bir borcu olsa ödersen düşer mi?’’ deyince, o:
-‘’Evet, demiş’’. Peygamber ona:
-‘’Babanın yerine hac et’’ buyurmuştur. (Ramuz-el Ehadis:68/2)
Ana babanın vasiyeti varsa, zaten vasiyet yerine getirilir. Yani ana babanın yerine hac yapılabilir. (Bak. K. Sitte:17/381-384) (İslam Fıkhı Ans:3/98)
Haccı başkası adına yapacak; vekil giden, vasiyet yerine getirecek olan veya hac yapıp sevabını bağışlayacak olan kimse hac niyetini ona göre yapmalı ve tavaf ederken o kişi için niyetlenmelidir.Hactaki kurban Türkiye’de kesilebilir mi?
Hacta kesilen kurban hac nasip eden Allah’a şükür kurbanıdır. Türkiye’de kesilen kurban vacip olan zenginlik kurbanıdır. İkisini birbirine karıştırmamak gerekir. Yani burada ki orada, orada ki burada kesilemez.Zemzem nasıl içilir?
Zemzemi peygamberimiz oturarak da içmiş, ayakta da içmiştir. Zemzemi kıbleye dönerek, üç yudumda içmek sünnettir. Peygamberimiz: ‘’Zemzem ne maksatla içilirse, o yönde faydası olur’’ buyurmuştur. (İ.Canan, Hadis Ans:17/399)Hac dönüşü iş yapmamak doğru mu?
Bazıları hacılığını korumak için çalışmaz, iş yapmaz bu doğru değildir. Bilakis daha çok çalışacak; doğru, dürüst iş yapacak, o hacılığı koruyacak, hacılık onu koruyacaktır.
Dinimizde başkalarının emeği ile geçinme yerine faydalı olma anlayışı vardır. İş yapmamak, ölçüp biçmemek islamla bağdaşmaz, çalışmak da bir ibadettir.
İYİ DERSLER...
Açıklama:
(BAŞARILAR DİLERİM )