Cevap:
Zamanımızın en çok kullanılan iletişim aracı olan internet, alışkanlıklarımızı ve hatta hayatımızı baştan sona değiştirdi. İnternet ve teknolojideki yenilikler vesilesiyle, eskiden bilim kurgu filmlerinde izlediklerimiz, artık gündelik hayatın birer parçası oldu çıktı.Bu yenilikler bir yandan hayatımızı kolaylaştırırken, bir yandan da kul olarak imtihanımızı zorlaştırıyor olabilir. Bilhassa adına “sosyal medya” denilen paylaşım ortamları, dünyanın dört bucağında iyi- kötü ne varsa, elimizdeki küçük aletin ekranına getiriveriyor kolayca.Şahısların, bu iş için özel tasarlanmış sitelerde birbirleri ile yaptıkları paylaşımlar sosyal medyayı oluşturur. Kişilerin ilgi alanlarına ve tarzlarına göre düzenlenmiş çok çeşitli sosyal medya siteleri mevcuttur. Zaman ve mekan sınırlaması olmadığından, bir nevi “kesintisiz iletişim yolu” olan sosyal medya ağları sayesinde dünyanın en uzak köşesinden hiç tanımadığınız birinin bir paylaşımı anında size ulaşabilir. Sosyal medya vesilesiyle, aile ve arkadaşlarla irtibatlı olunur, insanlarla iletişim kurulur, bilgi alışverişinde bulunulur, hatta ticari ilişkiler ve kazançlar sağlanabilir.Sosyal ağların en yaygın olanı, büyük küçük hemen herkesin bir hesabının olduğu Facebook, dünya üzerinde 1.39 milyar insan tarafından kullanılmaktadır. Twitter’ın 284 milyon, Instagram ise 200 milyon aktif üyesi bulunmaktadır.Erişimi ve kullanımı bu denli kolay olan sosyal medya ve çeşitli elektronik uygulamalar hayatımıza sadece kolaylık olarak girmiyor, adeta bir paket program gibi, yanında bonus olarak bazı istenmeyen etki ve sonuçları da getiriyor. Her işimizde olması gereken gibi, bu konuya da kritik- analitik düşünme mantığıyla yaklaşabilirsek, paketin sadece ihtiyacımız olan faydalı kısımlarını alıp, diğerlerini elimizin tersiyle itelememiz mümkün olur inşallah… Bunu yaparken sosyal medyanın artısını, eksisini iyice düşünüp gelirini- giderini hesaplayabilmemiz lazım gelir.
Sosyal medyanın zararları
- Sosyal medya, insan ilişkilerini zararlı yönde etkiler. Anlamlı samimi arkadaşlıklar yerine, gerçek adının bile ne olduğunu bilmediğiniz kişilerin, ya da 20-30 yıl öncesinde mahalleden tanıdığınız ama artık hiç bir ortak noktanız olmayan şahısların akşam ne yemek yediğini bilecek kadar gereksiz bilgi yığılmasına maruz kalabilirsiniz.
- Her ne kadar çok geniş arkadaş kitlesine ulaşıldığı sanılsa da, sosyal medya insanı toplumdan izole eder. Zaman içinde insanlar yüz yüze iletişimden rahatsız olmaya başlarlar.
- Güvenlik her zaman için başta gelen sorunlardan biridir. Her ne kadar bütün güvenlik ayarlarını en sağlamından ayarlasanız bile, bütün fotoğraf ve bilgilerinize bir şekilde ulaşmak hiç de zor değildir. Üstelik bu tür siteler zaman zaman güvenlik ayarlarında değişiklik yapmakta, bunların nasıl çalıştığını bulabilmeniz için de biraz uğraşmanız gerekmektedir.
- Sosyal medyayı ve interneti aşırı kullanmak bazı sağlık sorunlarına sebep olabilir: Gençlerde davranış bozuklukları meydana gelir. Ayrıca sosyal medya bağımlısı insanlarda depresyon, madde bağımlılığı, uykuda düzensizlik ve performans düşüklüğü olabilir.
- Yazılı iletişimde kelimelerde yapılan kısaltmalar vs sebebiyle dilin hatalı kullanılmasına meydan hazırlar.
- Kaynağı belli olmayan, hatalı bilgilerin hızlı bir şekilde yayılmasına sebebiyet verir.
- Çocukları sanal saldırganlara karşı savunmasız bırakır.
- Yayınlanan bir fotoğraf veya yapılan bir yorum, insanlar arasında gereksiz tartışmalar çıkarabilir. Bu sebeple, kişilerin itibarı zedelenebilir
- Hızlı gelişen gündem sebebiyle sürekli takip gerektiren sosyal medya, çalışma zamanlarında bile insanların akıllarından çıkamadığı için verimli çalışma randımanını düşürür.
- Kimlik bilgileri hırsızları için eşi bulunmaz bir kaynaktır.
- Sanal kabadayılar için bir platform hazırlar.
- Çevre baskısı etkisi vardır. Paylaşılan bir fotoğrafı beğenmeseniz bile arkadaşınız küsmesin, darılmasın diye “like” düğmesine basıverirsiniz
Sosyal medyanın yararları
- Bilinçli kullanıcılar için, sayılan bütün negatif etkilerden korunmak hatta kara geçmek mümkündür.
- Birbirinden uzakta yaşayan aile ferdleri ve arkadaşlar arasındaki ilişkilerin güçlenmesinde etkilli olur.
- Öğretmen ve öğrencilere eğitimde faydalı kaynaklar sağlanmasında yardımcı olabilir.
- Yararlı bilgilerin hızla yayılmasında etkindir.
- Sosyal ve politik yöndeki olumlu değişiklikleri kolaylaştırır.
- Destek gruplarına veya hiç tanımadığınız bir şehre, hatta bir ülkeye gittiğinizde dininizden, milletinizden, dilinizden insanlara ulaşmanıza kolaylık sağlar.
- Ticari anlamda ürünlerin ve firmaların geniş kitlelere ulaşmasında etkilidir.
- Bazı özel hedeflere ulaşmada insanları bir araya getirecek bir platform olma özelliği vardır. Bu da, toplumda pozitif değişimler yapılması açısından çok önemlidir. (Geçtiğimiz yıl Twitter’da MersusTT’nin başlattığı “itikaf” temalı TT çalışması sonucu, kelimenin bile ne anlama geldiği pek çok kişi tarafından bilinmezken, Türkiye’de Ramazan’ın sonunda yüzlerce camide itikafa girenlerin olması bunun en güzel örneğidir)
Açıklama:
EN İYİ SEÇERSEN SEVİNİRİM ŞİMDİDEN TEŞEKKÜRLER