Konu:
Sosyal BilgilerYazar:
randall99Oluşturulma Zamanı:
2 yıl önceCevap:
.
b) Akarsuları;
Elbistan’ın 3 km Güneydoğusunda, Pınarbaşı’ndan doğan ve Elbistan’ın ortasından geçen Ceyhan ırmağı şehrin can damarıdır. Elbistan içme suyunu da buradan alır. Akdeniz Bölgesi’nin büyük akarsularından olup uzunluğu 509 km’dir. Çukurova’da geniş bir delta oluşturarak Akdeniz’de İskenderun Körfezi’ne dökülür. Başlıca kolları; Söğütlü, Hurman, Göksun, Mağara Gözü ve Aksu çaylarıdır.
Elbistan’ın en önemli çayı Söğütlü Çayı olup ovanın bununla sulanmakta olduğu söylenebilir, ancak yaz aylarında suyu zaman zaman çekilmektedir.
Ceyhan, Pınarbaşı kaynağından 5–7 m3/s debi ile akmaktadır. Ceyhan Nehri kasım ve aralık aylarında sonbahar yağmurlarının etkisiyle geçici olarak kabarır. Bu aylardaki debisi 50 m3/sn’den 380 m3/sn’ye yükselir. Ocak ayında azaldıktan sonra şubat ayında tekrar yükselir. Ortalama yıllık akış miktarı 7.18 km3’tür. İlkbahar mevsiminde yağmur halindeki yağışlar ve karların erimesiyle tekrar kabarır. Mayıs ayından itibaren azalmaya başlar. Ceyhan Havzası boyunca aynı zamanda topoğrafyasının çok değişken olması nedeniyle erozyona açık ve aktif erozyon bölgesidir
Ceyhan Nehri, yine kaynağını Nurhak Dağları'ndan alan Söğütlü Çayı ile şehrin çıkış yeri olan Battal Köprü’sünün hemen altında Suçatı denilen yerde birleşir. Ceyhan nehri güneybatıya doğru giderken Afşin ve Sarsap sınırından gelen Hurman çayını da alarak Göksun ilçesi ve Kahramanmaraş istikametine doğru dar ve dik boğazlar arasından geçerek akışını güneye doğru sürdürür. Akursu hızı ve debisi dikkate alındığında, birçok kısmı rafting gibi akarsu sporları için elverişlidir.
Elbistan ovası, yeraltı suları bakımından da zengindir Kömür madeni aranması sırasında yapılan sondajlarla, büyük bir yeraltı suyunun Nurhak Dağı’ndan Elbistan istikametine doğru, takriben 160 metre derinlikte aktığı tespit edilmiştir. Ayrıca yine aynı zamandaki sondaj çalışmalarında, bölgenin kuzeyinden ikinci bir yeraltı suyunun Ceyhan yatağı ile ters istikamet oluşturarak aktığı anlaşılmıştır.
Su potansiyeli bakımından Ceyhan Nehri ana kol olarak Kahramanmaraş ili ve çevresine oldukça zenginlik katmaktadır. Ceyhan nehri ve Aksu çayı üzerinde kurulan barajlar, tarımsal sulamanın yanı sıra, taşkın koruma ve elektrik enerjisi üretimine de katkıda bulunmaktadır. Ayrıca sulama, enerji üretimi, içme suyu sağlama ve taşkından koruma amaçlarından biri veya birkaçına hizmet edecek 13 baraj projesi, 3 pompaj projesi ve 3 794 ha’lık bir alanı sulayacak gölet ve yerüstü sulama projeleri yapım ve planlama aşamasındadır (Ucan, 2001). İl sınırları içerisinde Ceyhan Nehrinin kolları ve uzunlukları aşağıya çıkarılmıştır.
Ceyhan Nehrine Bağlı Akarsuların Uzunlukları ile Çıktığı ve Döküldüğü Yerler.
Kaynağın Adı Uzunluğu (km) Çıktığı Yer Döküldüğü Yer
Ceyhan Nehri 230 Elbistan, Pınarbaşı Akdeniz
Aksu Nehri 115 Ç. Cerit, Küçükcerit Ceyhan Nehri
Erkenez Çayı 45 Merkez Küçüknacar Köyü Aksu Nehri
Deliçay 30 Merkez Dönüklü Köyü Menzelet Barajı
Fırnız Çayı 27 Merkez Çukurhisar köyü Menzelet Barajı
Bertiz Çayı 34 Merkez Ağabeyli Köyü Deliçay
Orçan Çayı 15 Türkoğlu İlçesi Önsen, Hopuru Doluca MevkiiCeyhan Nehri
Söğütlü Çayı 58 Elbistan Topkıran Mevkii Ceyhan Nehri
Nergele Çayı 29 Elbistan Aşağı İçme Ceyhan Nehri
Hurman Çayı 74 Afşin Karakız Köyü Ceyhan Nehri
Göksun Çayı 60 Göksun Mehmetbey Köyü Ceyhan Nehri
Kör sulu Çayı 65 Andırın Geben Ovası Ceyhan Nehri
Kısık Çayı 23 Merkez Beşenli Köyü Aksu Nehri
Zeytin Deresi 31 Berit Dağı etekleri Menzelet Barajı
Yazar:
charmerperkins
Bir cevabı oylayın:
6