Cevap:
Aşağıda
Açıklama:
Yanık Buğdaylar Özet
Kötülerin, kötülük ve zalimliklerinden vazgeçmediği bor dünyada, iyilerle olan savaşı ve bu savaşı iyilerin er geç kazanmasını anlatıyor Ahmet Günbay Yıldız. Yanık Buğdaylar kitabı, oldukça acı bir hikâyeyle bizi kimi zaman ağlatsa da, iyiliğin daima kazanacağını, bu yolda ölüm bile olsa doğru yoldan vazgeçilemeyeceğini anlatıyor bize. Oldukça yalın ve akıcı bir üslupla kaleme alınan Yanık Buğdaylar, hikâyesiyle de kendine hayran bırakacak nitelikte.
Yeşildere köyünde yaşanan bir deprem sonrası köy oldukça ağır kayıplar verir. Can ve mal kaybının fazlasıyla yaşandığı bu deprem sırasında kimi malları yağmalama derdine düşerken kimi de Sinan gibi imdat diyenleri kurtarmaya çalışır. Sinan bir süre sonra hem bu yağmacıların hırsızlığına kızmaktan hem de imdat seslerinden dolayı aklını kaybeder. Artık o, karda yalın ayak dolaşacak meczup biri olur ve adından da Deli Sinan diye bahsedilir.
Bu depremden hemen önce doğan Murat, Abdulkadir'in büyük oğludur ve herkes onu uğursuz kabul eder. Yağma yapanlar ise Çivi Salih ile Çil Rasim'dir. Deprem sonrası zengin olurlar ve Çivi Salih bir bakkal dükkanı açarken Çil Rasim de kahvehane açar. Bakkalda fiyatlar oldukça yüksek tutulur, zor zamanlarda da daha da artar fiyatlar. Kahvehane ise kumarhaneye döner ve artık köyde kumar ve faizcilik baş gösterir. Köyün ileri gelenlerinden Pir Dede ile Hacı İsmail de artık köye söz dinletememektedir.
Köydeki bu gelişmeler Deli Sinan'ı daha da rahatsız eder. Herkes yoksulluk içinde kıvranırken köydeki tek bakkalın bu denli pahalı oluşu, borçlara yüklenen faizler köylünün belini bükse de ses çıkaramaz. Deli Sinan sonunda Çil Rasim ile Çivi Salih'i diri diri yakmaya karar verir. Onların birlikte bulunduğu kulübeyi ateşe vererek onları yakar. Ancak suç Uzun Bekir'in üstüne kalır, Deli Sinan ne kadar ben yaptım dese de kimse ona inanmaz. Eğilmezler olarak bilinen Çil Rasim ile Çivi Salih'in çocukları da intikam yemini ederler. Yeşildere köyünde bir kan davası başlamıştır artık. Jandarmalar Bekir'i götürürken köylü de Eğilmezler safında yer alır. Bekir, hanımını komşusu Abdülkadir'e emanet eder. Bu durum Eğilmezler ile Abdülkadir arasında da düşmanlığa yol açar. Abdülkadir'in kardeşi bile ağabeyinin karşısında, güçlü bildiği Eğilmezlerin yanında yer alır.
Bekir, karısının namusuna el uzatıldığı düşüncesiyle hapisten kaçar. Bu haberi alan Eğilmezlerin oğulları Bekir'i saklandığı yerde öldürür. Abdülkadir'in ihbarı üzerine tutuklanırlar. Ancak bu kez düşmanlık daha da artar. Artık Abdülkadir'e köyde Pir Dede ile Hacı İsmail dışında kimse selam vermez olur. 2 yıllık hapis sonrası Eğilmezler dışarı çıkar ve intikam hırsı içinde Abdulkadir'in oğlu Murat'ı öldürürler. Abdulkadir de Eğilmezlerin oğlu Budak Hasan'ı öldürüp diğer oğlu Kerim'i yaralar. Kendisi de aldığı yara sonrası yaşamını yitirir. Murat'ın katili Şakir hapse, babası Abdulkadir ise mezara girer. Abdulkadir'in diğer oğlu Dikçe Mehmet ise Şakir'i yaralamak sonucu kısa süreliğine hapse girse de sonrasında şehirde okumaya başlar. 20 yıl sonra ise köyüne öğretmen olarak döner. Ancak düşmanlık bitmemiştir. Artık hükümet adamı oluşundan Eğilmezler ona aşikar biçimde yaklaşamasalar da hep pusuda beklerler. Dikçe’nin annesi ile kardeşi Lale onu heyecanla beklerler. Annesi kız kardeşinin kızı Gül’ü de Dikçe ile nişanlamıştır.
Dikçe, köyde bazı değişimler gerçekleştirir. Öncelikle çocukların kahveye gitmesine engel olarak onlara oyunlar öğretir. Sonrasında ise kahveyi kitaplığa dönüştürmeyi başarır. Böylelikle halk da zihniyet değişimi de yavaş yavaş gelişmiş olur. Eğilmezlerin öfkesi ise büsbütün kabarır. Artık halk da onlara çok fazla itibar etmemektedir ve Dikçe’nin namı köyde giderek yayılmaktadır.
Dikçe ile Gül’ün düğün günlerinde bir kuduz köpek Dikçe’ye saldırır. Köpeğin kuduz olduğunu anlayan Dikçe tedavi için kaçar ve kendisinden haber alınamaz. Herkes öldüğüne hükmederken eşi Gül de damatsız eve gelin olarak eşinden ümidini kesmez. Nihayet 47 gün sonra Dikçe sapasağlam köyüne döner. Eğilmez yine Dikçe’den kurtulamayacağını düşünerek üzülürken köyde bayram havası eser.
Dikçe’nin bir de oğlu olur. Adını Murat koyar. Murat 5 yaşlarındayken babasıyla Eğilmezlerin karşılaşmaları sırasında dereye düşerek boğulur. Kerim, Murat’ı babasının boğduğu iftirasını atar. Jandarmalarca tutuklanan Dikçe hapse atılır. Hapiste de düşmanlığı elden bırakmayan Eğilmezler, Gül’ün ağzından Dikçe’ye kendisinden ayrıldığını haber veren bir mektup yollarlar. Bu sırada Dikçe’nin annesi Hatice Ana da vefat eder. Dikçe intikam yeminleri ederek hapiste günlerini doldururken Kerim pişmanlık duyar ve Pir Dede’ye gelerek bağışlanma ister. Kerim’in kardeşi Selim ise düşmanlık hissiyle Dikçe’nin karısı Gül’e musallat olur. Kerim, iftira attığını söyleyerek Dikçe’nin hapisten çıkmasını sağlar. Bir süre sonra Dikçe Kerim’i bağışlar. Abisi gibi düşünmeyen Selim kötü niyetlerle Gül’e saldırır. Hacı İsmail ile Deli Sinan Gül’ü kurtarır, Selim ise hiddetle kaçar. Selim, abisi Kerim ile Dikçe’yi kol kola görünce iyice hiddetlenir ve Dikçe’yi vurmak ister. Kerim ise Dikçe’ye siper olarak onu kurtarır ama kendisi de yaralanır. Dikçe Kerim’in yarasını sarar, Kerim de kardeşini affederek onun da Dikçe ile karısından özür dilemesini sağlar. Gül ise bu sırada evinde kocasını bekler.
Bir süre sonra diğer köye tayini çıkan Dikçe’nin peş peşe iki çocuğu olur. Birine Abdulkadir, ötekine de Hatice ismini koyar. Köyündeki kahvehane ise Dikçe Mehmet Kitaplığı adını alır.