Konu:
Sosyal BilgilerYazar:
misty86Oluşturulma Zamanı:
2 yıl önceCevap:
CevapSanayi İnkılabı ile birlikte üretim için ham madde ve üretilen mallar için pazar ihtiyacı arttı. Sömürge toprakları sanayileşen ülkeler için hem ham madde kaynağı, hem de pazar haline geldiler. Ayrıca Batı ülkeleriyle dünyanın geri kalanı arasındaki gelişmişlik ve teknoloji farkı iyice açıldı. Batının askeri ve ekonomik üstünlüğü perçinlendi. Tren ve buharlı gemilerle ulaşımın kolaylaşması sömürge topraklarının askeri ve siyasi kontrolünü kolaylaştırdı. Tüm bu sebepler sömürgeciliğin yayılmasına sebep oldu. Ham madde ve pazar arayışı sanayileşen ülkeler arasında sömürgecilik yarışının doğmasına sebep oldu. Bu nedenle çıkan çatışma ve rekabet Birinci Dünya Savaşını hazırlayan en önemli faktörlerden birisidir.
Birleşik Krallık’ta gerçekleşen Endüstri Devrimi, makineleşmeyi ve sanayileşmeyi de arttırmıştır. 18. yüzyılda büyük bir sıçramaya sebep olan bu devrim zamanla silahlanma yarışına dönüşerek Avrupa ve diğer kıtalarda hissedilmeye başlanmıştır.
Sanayi İnkılabı ile başlayan süreçte hammadde arayışı, Pazar ihtiyacının giderilmesi ve silahlanma yarışının devam etmesi doğrudan sömürgecilik faaliyetlerinin başlamasına neden olmuştur. Çünkü hammaddeye olan ihtiyacın çokluğu, doğal kaynakların yetersizliği ve maliyetin düşürülmesi gibi etkenler bakir alanlara yönelmeyi gerektirmektedir.
Bu nedenlerle Sanayi İnkılabı, sömürgecilik faaliyetlerinin oluşmasına zemin hazırlamış, sömürge devletlerin koloniler halinde ortaya çıkmasına ya da diğer taraftan sömürülmesine neden olmuştur. Avrupa merkezli bu hareket güçlü kıta devletlerinin de politikası haline
Yazar:
encarnaciónmgst
Bir cevabı oylayın:
10