Cevap:
Isınmadan dolayı oluşan alçak basınç merkezlerine termik alçak basınç merkezi denir. Bunun en güzel örneği Ekvator bölgesidir. Ekvator siklonu da denebilir.
Kutup bölgelerindeki soğuk hava ve dünyanın yapısı nedeniyle kutuplarda da termik yüksek basınç merkezleri oluşur.
Alçak Basınç alanlarında hava genellikle yükselici bir hareket gösterir. Alçak basınç alanlarında hava çevreden merkeze doğru hareket eder,bu durum yüksek basınç alanlarında tam tersidir. Dünyanın günlük hareketine bağlı olarak 60 Kuzey ve Güney enlemlerinde Dinamik Alçak Basınç alanları oluşur.
Akla ilk olarak kutuplar ve çevresi gelmektedir. Bunlar dışında kara ve deniz üzerinde mevsimsel olarak termik yüksek basınç alanları oluşmaktadır. Ülkemizde de etkili olan termik yüksek basınç merkezi bulunmaktadır. Bunun ismi kış mevsiminde etkili olan Sibirya Termik Yüksek Basınç Merkezi olmaktadır.
_______________________________________
Yüksek Basınç Tarafı
Bir soğutma devresinde kompresörün basma tarafından basma borusuna, kondenser, sıvı tankı, sıvı borusu ve genleşme valfine kadar olan kısmına “yüksek basınç tarafı” denir. Soğutucu akışkan sıvıyı yoğunlaştırarak bulunduğu alana soğuk hava yaymak için kullanılan ısı değişim elemanına konderser denir.
Alçak Basınç Tarafı
Bir soğutma devresinde genleşme valfi çıkışından soğutucu ünite, emme borusu ve kompresörün emişine kadar olan kısmına “alçak basınç tarafı” denir.
Açıklama:
Hangisinden bahseddigini bilemediğim için böyle attım kolay gelsin