Soru: ,Çocuk haklarının sözleşmeyle yasal güvence altına alınmasının önemi nedir? 3 cümle ile anlatınız ACİL CEVAPP

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:MERHABALAR!

EK BİLGİM

Çocuk Olarak Haklarımız

Çocuklar yetişkinlerden farklı fiziksel ve kişisel özelliklere sahiptirler. Ayrıca çocuklar sürekli bir büyüme ve gelişme göstermektedirler. Bu nedenle insanların sahip olduğu temel hakların yanında çocuklar farklı haklara da sahiptirler. Her birey uluslararası yasalara göre 18 yaşına kadar çocuk sayılmaktadır. Bu nedenler Birleşmiş Milletler Genel Kurulu 20 Kasım 1989 tarihinde Çocuk Hakları Sözleşmesi kabul edilmiştir. 2 Eylül 1990 tarihinde yürürlüğe giren bu sözleşmeye Türkiye'de dahil olmak üzere yaklaşık 142 ülke taraf olmuştur.

MADDELER

> Doğar doğmaz bir nüfus cüzdanına sahip olmak haktır.

> Anne ve babayla yaşamak haktır.

> Eğitim görmek haktır.

Türkiye'de ve Dünya'da Çocuk Hakları

Ülkemizdeki çocukların haklarını kullanmasına olanak sağlamaktadır. Hemen hemen her kentte çocuk meclisleri bulunmaktadır. Bu meclislere katılarak duygu ve düşüncelerimizi özgürce ifade etme fırsatı bulabiliriz.

Çocuk haklarının korunması için Birleşmiş Milletler Çocuklara Yardım Fonu (UNICEF, YUNİSEF) kurulmuştur. Dünya'nın her yerinde herhangi bir ayrım yapmadan çocuklara yardım etmektedir. UNICEF, zaman zaman yayınladığı raporlarla çocukların yaşadıkları zorlukları tüm Dünya'ya duyurmaktadır.

Yaşamları boyunca çocuklar çeşitli güçlüklerle karşılaşabilir. En temel haklarını bile kullanamayacak bazı durumlar yaşayabilir. Savaşlar, doğal afetler, yoksulluk gibi daha birçok nedenden dolayı haklarını kullanmakta güçlük çekebilir. İşte UNICEF'in Dünya'nın birçok yerinde yaşayan çocuklarla ilgili bu sorunlara dikkat çekmektedir.

Ülkemizde Sosyal Hizmetler Çocuk Esirgeme Kurumu (SHÇEK) kurulmuştur. Bu kurum çocuk yetiştirme yurtları aracılığıyla bazı haklardan yoksun kalan çocukların devlet güvencesiyle korunmasını sağlamaktadır. Birçok kurum da çocukların haklarını kullanmaları ve yaşam koşullarındaki olumsuzlukları gidermek için çalışmalar yapmaktadır.

Cevap:

SORUMUZ

Çocuk haklarının sözleşmeyle yasal güvence altına alınmasının önemi nedir?

CEVABIMIZ

- Çocukların özel hakları olması, haklarının devlet tarafından korunması ve hak dokunulmazlığının olması önemidir.

Emeğimin Karşılığı Olarak En İyi Seçer Misin?

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years