Soru: Eskiden oynanan sokak oyunları. 10 tane​

Cevaplar 2

Cevap:

İstop

Birdirbir

Köstebek( Bu mangalanın atası diyebilirim çok güzel )

Beştaş

Dokuztaş

Çelik çomak

Çatlak patlak

İp atlama

Misket

Mendil kapmaca

İyi derler...En iyi seçer misin?

Cevap:

Cevap:

SELA

En son 90'larda çocuk olanlar bilir bu oyunları.

o zaman bakalım eskiden oynanan çocuk oyunları neler miş?

Mahalle Maçı

Saklambaç

Körebe

İstop

Yerden Yüksek

Eski (Gönüllü) Minder

Kukalı Saklambaç

Dokuz Aylık

Beş Taş

Çelik Çomak

☃︎BU OYUNLAR NASIL OYNANIR BİDE ONA BAKALIM

Mahalle maçı

bildiğimiz futbol Kocaman caddelerde, sokaklarda oynandığından, altın kural, topu kaçıranın almasıdır.

Saklambaç

Oyunculardan biri ebe olur, yüzü koyun bir yere yaslanarak saymaya başlar. O sırada diğer oyuncular saklanırlar ve ebe kaleden ayrılınca ondan önce gidip kaleye sobe yapmaya çalışırlar. Ebe onlardan önce varırsa, kişinin ismini söylerek o kişiyi sobelemiş olur. Oyunun en eğlenceli yeri, ebenin bir kişiyi diğer kişi ile karıştırıp sobelemesidir. Bu durumda tüm oyuncular 'Çanak Çömlek Patladı!' diye bağırarak yerlerinden çıkar. Ebe yine aynı kişi olur.

Körebe

oyuncular arasından bir ebe seçilir. Gözleri bağlanan ebe, gelen seslere ve hislerine göre diğer arkadaşlarını ebelemeye çalışır.

İstop

Top oyunculardan birinin ismi söylenerek havaya atılır, ismi söylenen oyuncu eğer topu yere düşmeden yakalarsa o da başkasının adını söyleyerek topu hava atar. Top yere düşene kadar bu şekilde devam eder. Topu yere düşüren oyuncu topu yakalayana kadar herkes uzaklaşır ve istop diye bağırdığında herkes olduğu yerde durur. Ardından bir renk söyler ve o rengi bulup dokunamayan oyunculardan birini topla vurur.

Yerden yüksek

Yine oyuncuların arasından bir ebe seçilir. Kalan oyuncular etrafta yerden yüksek yerlere çıkarlar. Sürekli aynı yerde kalamaz, yer değiştirmek durumundadırlar ve yere indiğinde ebelenen yeni ebe olur. Park Ebesi'nde ise Parkın dışına kaçan kişi ebe olur.

Eski minder

Gönüllü ortada çömelir, çocuklar etrafında el çırpıp tekerleme söyleyerek dönmeye başlarlar. Ortadaki gönüllü bir konu seçer ve çocuklar o konu ile ilgili taklit duruşları yaparlar.Aynı konu iki kere seçilemez

Kukalı saklambaç

Topla oynanan bir saklambaç oyunu. Oyundakilerden biri topa vurur, ebe olan kişi topu alıp geri aynı yere gelir ve sonrası normal saklambaç ile devam eder.

Dokuz aylık

Erkekler arasında en popüler oyunlardandı. Futbol ve basketbol versiyonları vardı. Futbol versiyonunda topu dışarı atan adam kaleye geçer, 9 gol yediği takdirde bir çocuğu olur. Oyuncuların hepsinin topa bir kere değmesi gerekir. Bir kişinin topa iki kez arka arkaya değmesi yasaktır.

Beş taş

5 adet yuvarlak taşla oynanır. Öncelikle ilk oyuncu seçimi yapılır. Bir tekerleme söylenir ya da taşların tamamı havaya hafifce atılıp elinin tersiyle üstünde çok taş tutabilen oyuna ilk başlar. Birler, İkiler, Üçler, Dörtler ve Beşler vardır. Hepsinin kuralları farklıdır.

Çelik çomak

En az 2'şer kişilik 2 grupla oynanır. Biri kalın biri ince iki sopaya ihtiyaç vardır. Düz bir yere çizgi biçiminde küçük bir çukur açılır. Çukurdan 20 adım geride bir çizgi çizilir. Gruplardan biri ilk başlar. Karşı gruptan bir kişi elindeki uzun sopayı önceden açılan çukurun üzerine yatay olarak koyar. Oyuna ilk başlayan kişi önceden çizilen çizgiden elindeki küçük sopayı çukur üzerindeki sopaya atar. Vurur ise oyuna başlar. Elindeki büyük sopa ile küçük sopayı havaya kaldırır ve vurur. Küçük sopanın düştüğü yere kadar oyunu kaybeden gurubun oyuncuları sekerek gider. Oyun bu şekilde devam eder.

βAŞARILAR

Rehberim=#ivαnα

Açıklama:

iyi dersler ☘︎

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years