Soru: Yeni partiler, koalisyon hükümeti, Adalet Partisi dönemi gelişmeleri nelerdir?

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

Yeni partiler, koalisyon hükümeti partisi dönemi gelişmeleri nelerdir?

➜ 1961 genel seçimleri sonrası cumhuriyet halk partisi ile koalisyon hükümeti kuruldu ve bu koalisyon hükümet Türkiye'nin ilk koalisyon hükümeti oldu. 1961-1962 yılları arasında hükümette kaldı. 1963 yerel seçimlerinde %52 oy alarak ilk seçimini kazandı. 1965-1971 yılları arasında tek başına 1970'li yılların büyük bölümünde ise koalisyonlarda ülke yönetimlerinde söz sahibi olmuş olan parti, 12 Eylül darbesi sonrasında 1980 yılında diğer siyasi partilerde birlikte kapatıldı. Adalet partisi içinde birçok eski Demokrat partili politikacı bulunmaktaydı. Adalet partisi özellikle idamların ardından oluşan toplumsal tepkiyi iyi bir şekilde değerlendirildi. Bu demokrat parti seçmen tabanın büyük bir kısmının AP'yi tutmasını sağladı. Adalet partisi Türk siyasal hayatında asıl çıkışını ise 1964'te Süleyman Demirel'in genel başkan seçimiyle yapılmıştır.

Siyasi yelpazede merkez sağda bulunan Adalet partisi; piyasa ekonomisini benimsemiş, kalkınmacılığı ve büyümeyi hedef almıştı. Toplumsal ilişkilerde dinsel öğe ve yapıları kollamakla birlikte temelde laik bir partiydi. Muhafazakar ve liberal çevrelerin merkezinde oturulabilmişti. Ancak bu 1970'teki bölünmeyle son buldu. İslamcı ve liberal kanat partiden koptu. Buna rağmen adalet partisi'nin hem kırsal hem de kentsel alanlarda etkinliği sürmüştür.

❇️ Ek Bilgiler ⤵️⤵️

Koalisyon Hükümeti Ne Demek?¿

➜ Koalisyon hükûmeti, parlamenter sistemde birden çok siyasi partiden oluşan hükûmet biçimi. Geleneksel olarak tek parti iktidarları veya iki partili sistemlere göre daha istikrarsız oldukları kabul edilir. Koalisyon kurma süreci siyasetçilerin güç mücadelesine yersiz ağırlık verdiği için de eleştirilir.

Yeni parti Ne demek?¿

➜ Yeni Parti, 7 Ekim 1993'te Turgut Özal'ın kardeşlerinden Yusuf Bozkurt Özal liderliğinde kuruldu. Kuruluş amacı Turgut Özal'ın ölümünden önce hazırladığı İkinci Değişim Programı'nı Türkiye'de uygulamak olan Yeni Parti, katıldığı 1995 genel seçimlerinde % 0.13'lük oy oranına ulaştı.

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years