Cevap:
Teknoloji bize gereksiz yere kullanıldığında fiziken ve psikolojikmen rahatsızlık verir. Örneğin gereğinden fazla gereksiz yere teknolojiyi kullanarak fiziksel açıdan gözlerimize zararımız olur. Gözaltları morlaşmaya başlar ve gözlerimiz görme kaybına uğrayabilir. Psikolojik açıdan ise tüm hayatımızı bir ekrana sığdırmaya başlar ileride insan. Telefonda konuştuğu ya da yaptığı herhangi bir şeyle mutlu oluyordur. Ama gerçek dünyaya döndüğünde hayatın ve insanların bu denli zorluğuna katlanamayabilir ve bu telefona, teknolojiye, internete daha fazla bağlanmasına neden olacaktır. Psikoojik olarak bir konudan bahsedeceksem zorbalığı da konu olarak alabiliriz. Örneğin sosyal medya kullanan birisi olduğumuzu düşünelim. Sosyal medyada bir şeye olumlu ya da olumsuz herhangi bir yorumda bulundunuz. Size zıt düşen ve daha çok argo kelimelerle yazılmış olan bir yorumla karşılaşıldığında kafamızda keşke kelimesi dönp durur. Keşke o yorumu atmasaydım, keşke düşündüğüm şeyi içimde tutsaydım gibisinden. Örneğim sosyal medyada bu tür şeyler yaşandığında kişi daha çok içine kapanacaktır, ifade özgürlüğü hakkını çoğu yerde kullanamayacaktır.
Teknolojiyi bu devirde iyi kullanan sayısı gün geçtikçe artıyor ancak kötüye kullananlar da aynı şekilde artmakta. Son zamanlarda çoğu kişinin başına bela olan hesap hacklenmesi olayları ya da fake bit olayları... Bu teknolojinn kötü kullanıldığına örnektir. Bunu görüp yapacaklar hatta yapanlar dahi vardır ve maalesef ki kötü kullanıldıkça artacaktır. İnsamlar teknolojiyi şu sıralar gereğinden fazla kullanıyor. Sonuçta pandemi süresince eve kapatılma zamanlarında çoğu kişi ekranlara gömüldü. bu da bu olayları görmemize daha çok olanak sağladı. Bazı kişiler kendilerine yapacak bir şey bulamadığında bunu gördüklerinde ve neden olmasın? benim onlardan neyim eksik? becerebilecek miyim? gibi sorularla kendilerini sorgulayıp sonuç olarak bu işe kalkışmalarına neden olmaktadır. Açığa çıkan birkaç kişiye sorulduğunda az önce de dediğim gibi aynı şeyi diyorlar. Teknolojiyi iyi kullanmak var ve iyi olduğunu, kendini geliştirdiğini, hırsı iyi bir şeye kendini geliştirmeye kullandığını sanarak kötüye kullanmak var.
Teknoloji günümüzde aile ilişkilerini de etkilemektedir. Aynı evin içerisinde dahi birbiriyle mesajlaşan bir aile düşünün. Ne garip değil mi? Ama maalesef ki bu günümüzden bir örnek. İnsanlar aynı evin içerisinde dahi telefonla konuşabilmekteler. Kendini odalarında karantinaya alanlardan bahsetiyorum. Normal günlük yaşantıdan örneklendiriyorum. Aile içi iletişimlerin azalmasına neden olan şey teknolojidir. Bu da aile içinde konuşmyaı azalttığı için aile ilişkilerinin yanı sıra kişide tanışma-kaynaşma zorluğu (sosyalleşme), Güven problemleri artabilir ve artmaktadır.
Umarım yardımcı olur. Kolay gelsin. Umarım kazanırsınız.