Soru: cinsel ayrımcılık 10 örnek

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

1.Kızlar futbol oynayamaz.

2.Kızlar araba süremez.

3.Kızlar gezemez.

4. Kızlar çalışamaz.

5. Kızlar ağırlık kaldıramaz.

1. Erkekler yemek yapamaz.

2. Erkekler temizlik yapamaz.

3.Erkekler saçını uzatamaz.

4.Erkekler evde oturamaz.

5.Erkekler pembe hiyemez

Kolay gelsin :-)

Cevap:

Her toplum içerisinde "biyolojik cinsiyet"ten ayrı olarak bir de "toplumsal cinsiyet" gerçeği vardır. Biyolojik cinsiyet, bireyin doğuştan sahip olduğu cinsiyeti ifade ederken toplumsal cinsiyet ise toplumun sahip olduğu kültürün de bağlamında, biyolojik cinsiyete yüklenen anlam ve beklentileri ifade eder. Cinsiyet ayrımları da toplumsal cinsiyet anlayışı sonucunda ortaya çıkar.

Örneklere geçelim ve belirtmek gerekir ki cinsiyet ayrımı denildiğinde aklımıza gelen bu örnekler, içinde yaşadığımız toplumun toplumsal cinsiyet bağlamından doğmaktır.

1- Erkeklerin güçlü, dayanıklı olmaları, herhangi bir durum karşısında cesaretli olmaları beklenir. Kadınlardan daha hassas bir yapıda olmaları doğal olan olarak görülür. Tersi durum yaşandığı zaman toplum bireyi dışlayabilir. Duyguları yansıtma açısından dahi ayrım söz konusudur.

2- Mesleki pozisyonlarda erkekler için yönetici pozisyonlar düşünülürken kadınlar için asistan, sekreterlik gibi masa başı ya da "mutfak işi tarzı" görevleri gerektiren meslekler yakıştırılır ve beklenir.

3- Heteronormativite iddiası bulunan toplumlarda, kadın-erkek ikili cinsiyeti dışındaki bir cinsiyete sahip olduğunu belirten bireyler toplumdan dışlanma eğilimindedir. Bu bireylere toplum tarafından sistematik bir tahakküm uygulanır.

4- Erkeklerden ve kadınlardan beklenen kalıp bir giyim tarzı vardır. Bir erkek "kadınların" sayılan bir kıyafeti giydiği zaman "normal" görülmez, aynı şey kadın için de geçerlidir.

5- Günümüzde eskisi kadar kalmamış olsa da halen mevcut olduğunu bildiğimiz, kız çocuklarının okutulmasının ihmal edilip daha çok ev işlerini öğretme odaklı bir aile içi eğitim söz konusuyken erkek çocuklarının büyük işler başarması (?) için eğitimleri üzerinde titrenir.

6- Kadınların belli bir saatten sonra dışarıda bulunması hoş karşılanmaz, özellikle de tek başına. Ancak erkekler bu konuda tam bir özgürlüğe sahiptir.

7- Namus kavramı tek başına kadının omuzlarına yüklenirken erkekler için bu durumdan hiç bahsedilmez.

8- Toplumdaki "evin reisi erkektir" algısı nedeniyle erkekler maddi açıdan baskı altındadır. Erkeklerden mutlaka bir işi, geliri olması beklenir. Oysa kadınların yerini ev olarak gören bir zihniyet söz konusudur. Çalışmak istemeyen bir erkek ve çalışan bir kadından oluşan aile garipsenir.

9- Kadınların daha ağırbaşlı davranmaları beklenir, toplum içerisinde gülmeleri bile ahlaka dayandırılmıştır. Erkekler için böyle bir şey söz konusu değildir.

10- Bazı şirket ve iş yerlerinde erkeklerin işlerinin hep daha ağır ve önemli olduğu algısından kaynaklanan kadın-erkek çalışanları arasında maaş farkı bulunduğu görülür.

Kolay gelsin.  

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years