დ MҽɾԋαႦα დ
Plankton nedir?
Plankton, suda bulunan ve hareket yeteneği akıntıya bağımlı olan canlılara verilen genel isimdir. Genellikle mikroskobik boyutta ve tek hücreli oldukları varsayılsa da, denizanaları veya kopmuş yosunlar da okyanusbilimciler tarafından plankton olarak tanımlanır. Bitkisel planktonlara fitoplankton, hayvansal olanlarına ise zooplankton adı verilir. Göllerde, denizlerde ve akarsularda, hatta belirli şartlar altında buzullarda bulunabilirler. Dünyadaki fotosentez ile üretilen oksijenin büyük çoğunluğunu plankton üretir, diğer kısmını bitkiler üretir.
Plankton nedir ne işe yarar?
Bu mikroskobik tek hücreli bitkiler göllerin yanı sıra okyanuslarda da büyür ve balinaların, denizanalarının ve salyangozların temel gıdasıdır. Tıpkı kara bitkileri gibi plankton bitkiler de karbondioksit alıp, oksijen verir ve mineralleri hayvanların yararlanabileceği biçime dönüştürür.
Plankton insana zarar verir mi?
Bahar aylarının özelliği. Özellikle kapalı koy ve körfezlerde çok sık görülebilir" diye konuştu. Planktonlar zehirli canlılar değil ve kısa süre sonra yok olurlar. Planktonlar deniz kirliliğinin bir işareti değildir.
Plankton Nasıl Oluşur ve Özellikleri Nelerdir?
Plankton adı verilen bu canlıların sahip oldukları özellikleri şu şekilde sıralamak mümkün:
- Hareket kabiliyetine sahip olmayan ve tek hücreye sahip durumda olan canlılardır.
- Mikroskobik ortamlarda görülebilen boyuta sahip olan planktonlar, denizlerdeki akıntılar yardımıyla hareket edebilirler.
- Planktonlar son derece küçük olan boyuta sahiptirler.
- Planktonların üreme dönemlerinde milyarlarca plankton dünyada üzerindeki okyanusların belirli Planktonlar tek hücreli yapıda olan canlılardır.
@DerinAlagöz31
@AhmetHakqnn
@||CaKaL