ROMA ORDUSU
Roma Ordusu, Batı dünyasını birkaç yüz yıllık bir süre içinde fethetti. Roma Ordusu’nun avantajı, azim ve mutlak yenilgi karşısında bile tekrar tekrar savaşma yeteneğiydi. Romalılar bunu, Pön Savaşları sırasında, bilgi ve kaynak eksikliğine rağmen, Kartacalıları önce onları bekleyerek, sonra DA sürpriz taktiklerini kullanarak (Kartaca’nın kendisine bir ordu indirerek) yenebildikleri zaman gösterdiler.
Roma Ordusu, askerlerine kuvvet ve kararlılıkla orduda savaşmaları için birçok inisiyatif verdi. Yoksul askerler için savaşta zafer, toprak verilmesi anlamına geliyordu. Toprak sahipleri için bu, değer verdiklerini korumak ve ayrıca ek zenginlikler kazanmak anlamına geliyordu. Bir bütün olarak Roma devleti için zafer, Roma’nın güvenliğini sağlamak anlamına geliyordu.
MOĞOL ORDUSU
1206′da fetihlerine başladıklarında sayıları en fazla bir milyon olan Moğollar, yüz yıl içinde Avrasya’nın büyük bir kısmını fethetmeyi ve boyunduruk altına almayı başardılar, Moğolların insan gücünün onlarca, hatta yüzlerce katı olan orduları ve milletleri yendiler. Moğollar temelde Orta Doğu, Çin ve Rusya’ya hükmetmek için görünüşte birdenbire ortaya çıkan durdurulamaz bir güçtü.
Moğol başarısı, Moğol İmparatorluğu’nu kuran Cengiz Han’ın kullandığı birçok strateji ve taktiğe bağlıydı. En önemlisi Moğolların hareketliliği ve dayanıklılıklarıydı. İlk olarak, göçebe Moğol yaşam tarzı, Moğolların sürülerinden veya atlarının beslenerek yaşayabilmeleriydi. Büyük orduları kısa sürede inanılmaz mesafeler boyunca hareket halinde olmayı başardı.
Yazar:
beckettix0v
Bir cevabı oylayın:
5