Cevap:
CAçıklama:
Sindirim Sistemi
1- Kalın Bağırsak:
Sindirim sisteminin en büyük organlarından biridir. Uzunluğu 1.5 - 2 metre aralığındadır. Çekum bölümünden başlayan kalın bağırsak kolon kısmına kadar daralır. Kolondan rektuma inene kadar tekrar genişleyen kalın bağırsak üç bölümden oluşur. Bölümleri: Kör bağırsak adıyla da bilinen çekum, kolon ve rektumdur. Görevi, hücreleri, zararlı atıklardan korumaktır.
2- İnce Bağırsak:
Vücuttaki en uzun organdır. Bazı insanlarda 4 -5 metre iken, bazılarında 6-7 metre aralığında olabilir. Alınan besinlerin emilimi burada gerçekleştiği için uzun bir süre ince bağırsakta kalır. Küçük moleküllere ayrılan besinler ince bağırsak üzerinden kan damarlarına geçer.
3- Mide:
Temel sindirim sistemi organı olan mide, toplam dört bölümden oluşur. Bu bölümlerin isimleri sırasıyla, ''Korpus'' - ''Pilor'' - ''Kardia'' ve ''Fundus'' dur. Midenin içindeki asitler besinlerin kimyasal ve fiziksel olarak parçalanmasını sağlar. Parçalanan besinler mide yoluyla ince bağırsağa gönderilir. Sağlıklı bir mide 2 ile 4 litre suyu haznesinde tutar.
Günümüzde en sık rastlanan mide hastalıklarının başında gastrit ve ülser gelir. Çeşitli bakterilerin neden olduğu bu hastalıklar, beslenme alışkanlıklarından da dolayı ortaya çıkabilir. Örneğin fazla acı, ekşi ya da baharatlı gıdalar tüketmek, midenin sindirim işlevini eskisi gibi yerine getirememesine neden olur. Bu da midedeki asit miktarını arttırır. Mide hastalıkları dolaylı olarak bağırsakların da zarar görmesine neden olur. Bunun nedeni vücuttaki gazların artmasıdır. Günümüzde en sık rastlanan mide hastalıklarının başında gastrit ve ülser gelir. Çeşitli bakterilerin neden olduğu bu hastalıklar, beslenme alışkanlıklarından da dolayı ortaya çıkabilir. Örneğin fazla acı, ekşi ya da baharatlı gıdalar tüketmek, midenin sindirim işlevini eskisi gibi yerine getirememesine neden olur. Bu da midedeki asit miktarını arttırır. Mide hastalıkları dolaylı olarak bağırsakların da zarar görmesine neden olur. Bunun nedeni vücuttaki gazların artmasıdır.