Soru: Osmanlı siyasi birliğini sağlamak için hangi beyliklerle mücadele etmiştir

Cevaplar 1

Cevap:

Cevap:

Merhaba,

Anadolu'da ilk Türk siyasi birliğini Anadolu Selçuklu Devleti sağlamıştır. Anadolu'daki tüm beylikleri kendisine bağlamıştır.

Osmanlı Devleti de bunu başarmıştır. Peki ama nasıl?

Kimi beyliği savaş ile, kimisi çeyiz ile, kimisi para ile kendisine bağlamıştır.

- Karamanoğulları Beyliği, Yıldırım Bayezid zamanında "savaş" yolu ile katılmıştır. Ankara Savaşı ile tekrar bağımsız hale gelse de II. Bayezid tarafından tekrar devlete katılmıştır.

- Germiyanoğulları Beyliği, hem savaş hem çeyiz yolu ile devlete katılmıştır. II. Murat zamanında beyliğin beyinin kızı ile I. Murat'ın oğlu Yıldırım Bayezid evlenmiştir ve beyliğin bir kısmı "çeyiz" olarak devlete katılmıştır. Kalan kısmını ise Yıldırım Bayezid savaş yolu ile katmıştır. Ankara Savaşı sonrası bağımsızlığını kazansa da II. Murat tarafından "savaş" yolu ile devlete katılmıştır.

- Aydınoğulları Beyliği, Yıldırım Bayezid tarafından devlete katılsa da Ankara Savaşı sonrası bağımsızlık kazanmış fakat II. Murat tarafından devlete tekrar katılmıştır.

- Saruhanoğulları Beyliği, Yıldırım Bayezid tarafından alınmasına rağmen Ankara Savaşı ile bağımsızlık kazanmış fakat Çelebi Mehmet tarafından devlete katılmıştır.

- Karesioğulları Beyliği, iç karışıklıklar yüzünden Orhan Bey döneminde devlete katılmıştır. Bu beyliğin devlete katılmasıyla Osmanlı Devleti güçlenmiştir.

- Candaroğulları Beyliği; bir kısmı Yıldırım Bayezid zamanında, kalan kısmı ise Fatih zamanında Osmanlı'ya katılmıştır.

- Menteşeoğulları Beyliği, Yıldırım Bayezid tarafından alındı. Ankara Savaşı ile bağımsız oldu ve II. Murat zamanında tekrar devlete katıldı.

- Hamitoğulları Beyliği, I. Murat bir kısmını para ile almıştır. Yıldırım Bayezid tarafından devlete katılmıştır. Ankara Savaşı ile bağımsız olmuştur. II. Murat tarafından devlete katılmıştır.

- Dulkadiroğulları Beyliği, Yavuz Sultan Selim tarafından devlete katılmıştır.

- Ramazanoğulları Beyliği, Yavuz Sultan Selim tarafından devlete katılmıştır.

Siyasi birliği sağlarken I. Murat daha yavaş davranmış, sadece beyliği değil gönülleri de fethetmiş; Yıldırım Bayezid ise onun kadar yavaş olmamış, beylikleri savaş ile bağlamıştır. Fakat beylikler devlete sadece görünüşte bağlı olduğu için savaş sonrası tekrar bağımsız olmuştur.

Başarılar...

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years