Soru: 14. Aşağıdakilerden hangisi, Mondros Mütarekesi'nin uygulamaya konulmasından sonra ülkenin içine düştüğü kötü durum karşısında, düşünülen kurtuluş çarelerinden biri değildir? A amerikan mandası B ingilterenin koruyuculuğuC Yeni bir türk devleti kurma D ülke çapında kongreler toplama E bölgesel kurtuluş yolları arama ​

Cevaplar 2

Cevap:

Cevap:

Açıklama:

D ülke çapında kongreler toplama

Cevap:

Mondros Ateşkes Antlaşması sonrasında ülkenin içine düştüğü kötü durum karşısında ülke çapında kongreler toplama düşünülen kurtuluş çareleri arasında olmamıştır.

Cevap D seçeneğidir.

Kurtuluş Çareleri

I. Dünya Savaşı sonrasında İtilaf Devletleri ile Osmanlı Hükumeti arasında Mondros Ateşkes Antlaşması imzalanmıştı. Bu antlaşma üzerine İtilaf devletleri ülke topraklarının birçok kısmında işgale başladılar.

Mondros Ateşkesi sonrasında ülkenin içerisinde bulunduğu bu kötü durum karşısında düşünülen belirli kurtuluş çareleri bulunuyordu.

  • İngiliz himayesini istemek bu çareler arasında biriydi.
  • Amerikan mandasına girmek düşünülen çarelerden biriydi.
  • Bir diğer çare ise bölgesel olarak kurtuluş yolları aramaya dayanıyordu. Buna göre belirli bölgeler Osmanlı'dan ayrılmama üzere tedbirler alıp kendilerini koruyacaklardı.
  • Mustafa Kemal'in bulduğu çare ise bu durumda Osmanlı'nın parçalandığını kabullenip milli hakimiyeti benimseyen, kayıtsız şartsız bağımsız Türk devletinin kurulmasıydı.

Kurtuluş çareleri bu şekilde sıralanmıştı. Ülke çapında belirli kongrelerin düzenlenmesi bu çareler arasında değildi. Mustafa Kemal'in çaresi kapsamında ise halk ilk olarak Amasya Genelgesi ile bilgilendirilmiş, sonrasında ise Erzurum ve Sivas kongreleri ile harekete geçilmişti.

Mondros Mütarekesi'nin en tehlikeli maddeleri hangileridir?

https://eodev.com/gorev/19383676

Başarılar!

Bsahiner

#team1

Cevabı biliyor musunuz? Buraya ekleyin!

Cevabı bulamıyor musunuz?

Google ile giriş yap

veya

Şifrenizi mi unuttunuz?

Hesabım yok ve şunu yapmak istiyorum: Kayıt ol

Bir dil veya bölge seçin
How much to ban the user?
1 hour 1 day 100 years